Robotkar ajtónyitáshoz

A robotok fejlesztése újabb és újabb funkciók, mozdulatok beépítését jelenti a gépszerkezetek működéséhez.Ezen funkciók egyike a kézmozdulatok és műveletek megtanítása a gépnek. Amerikai kutatók egy egyszerű műveletre, az ajtók kinyitására és becsukására fejlesztettek ki egy robotkart.

A tolószékben ülő mozgássérültek egy része nem tud előrehajolni, hogy kinyisson egy ajtót, ezért nagy segítséget jelentene egy elektronikus vezérlésű robotkar, amellyel bejuthatnak egy épületbe. Az ajtókilincsek kinyitása egyszerű művelet, de speciális robottechnikát igényel. El kell érni a kívánt hatást, a tolózár kinyílását anélkül, hogy a gép károsítaná a kilincset. A helyzetet nagymértékben bonyolítja, hogy a kilincsek egy részét csak lenyomni kell, más részüket pedig bizonyos szögben elfordítani. A dologhoz hozzátartozik, hogy belülről ugyanezt a műveletet fordítva is el kell végezni és becsukni az ajtót.

A megoldás a DORA (Door Opening Robotic Arm) ajtónyitó robotkar, amelyet a Massachussetts University kutatói fejlesztettek ki. A hiánypótló szerkezet egy kerekes székhez erősített háromujjú robotkar. Az ujjakat speciális kemény műanyaggal borították, mivel ezek érintkeznek a kilincsekkel és rászorulva a felületre, lehetővé teszik a kilincs elfordítását. Fontos tudni, hogy mekkora erők kellenek a kilincsek megfogásához és elfordításához, illetve mikor akad ki a zárnyelv. A feltaláló egy csúszó reteszt tervezett a rendszerhez, amelylyel azt biztosítja, hogy az ujjak szorosan rászorítva maradjanak a kilincsen, miközben a forgatómű elfordítja a szerkezetet. Ezután a vezérlő elektronika előre vagy hátra mozdítja el a befogófejet attól függően, hogy kinyitni vagy becsukni kell az ajtót. A szakemberek véleménye szerint az ötletes szerkezet jól ellátja a feladatot, amire tervezték, és megfelelő kiegészítésekkel többfunkciós robotkarrá válhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.