Ránk rohad? Ingyen sem kell a H1N1-oltás

A világban egyre több helyen adják ingyen az új influenza elleni oltást, ezek az akciók azonban egyelőre nem túl népszerűek. A kampányokat mindig valamilyen közhasznú cél érdekében hirdetik meg, a kétkedők szerint a valódi cél az állami pénzen felduzzasztott oltóanyagkészletek apasztása, és a fölösleges kiadások miatti, prognosztizálható botrány mérséklése.

Ingyenoltóanyag a kiskereskedelemben dolgozóknak, a buszsofőröknek, a fodrászoknak, az egyetemistáknak – jószerével mindenkinek. Az amerikai (és újabban a brit) sajtóban egyre gyakoribbak a hasonló kezdeményezésekről szóló beszámolók. Az egyik legfrissebb szerint Kalifornia államban minden felsőoktatási hallgatót és oktatót térintésmentesen beoltanak a tavaszi szünet alatt. A kaliforniai Temple városkában a kiskereskedelmi dolgozóknak szerveznek „H1N1-oltási napot” (fizetni itt sem kell), a felhívásból ugyanakkor kiderül, hogy tulajdonképpen hétfőtől péntekig bármelyik napon szívesen beoltják a jelentkezőket. Hamilton megyében (idetartozik Cincinnati is) minden helyi lakos ingyenesen kapja meg az oltást. A Long Beach-i egészségügyi szolgálat szintén ingyenesen olt minden 6 hónaposnál idősebb helyi polgárt.

Az akciókban közös pont, hogy mindig valamilyen közérdekű szempontra hivatkoznak: meg kell állítani a halálos járvány terjedését, biztosítani kell a közszolgáltatások folyamatosságát stb. Az érvelés szépséghibája, hogy az egészségügy hivatalos közleményei szerint az USA-ban gyakorlatilag végetért a H1N1-járvány, az elmúlt négy hétben alig akadt új megbetegedés. A kór legfrissebb tendenciái tehát semmiképpen sem indokolnának nagyszabású oltási kampányokat. Ilyesmiről persze nincs is szó: az ingyenesség és a széles körű médiatámogatás ellenére az amerikai lakosság egyáltalán nem tolong az oltóhelyeknél. A sajtókommentárok szerint az eladatlan készletekből még politikai feszültség támadhat, főleg akkor, ha a március–áprilisra jósolt második járványhullám elmarad, vagy gyengébb lesz a jósoltnál.

Nyugat-Európában is változatos módszerekkel próbálnak megszabadulni a feleslegessé vált készletektől. A spanyol kormány illetékesei felvetették, hogy a gyártók vásárolják viszsza a fel nem használt vakcinamennyiséget. Belgium a fejlődő országoknak ajándékozná a saját fölöslegét, Franciaország pedig a piacon próbálkozik: 2,3 millió adagot már sikerült is továbbértékesíteni, igaz, jóval az eredeti beszerzési ár alatt. A legrosszabbul állítólag Németország járt: ott 50 millió adagot rendelt az állam, de csak 4 millió ember oltatta be magát (a német kormány most Ukrajnában és Afganisztánban próbálja elsütni a készletet, igen nyomott áron).

Magyarországon – ahogyan Európa keleti felének nagy részén – még javában tart a járvány. Itthon eddig mintegy 2,7 millió oltást adtak be, ezzel a 25 százalék feletti oltási aránnyal hazánk – Svédország társaságában – vezeti a képzeletbeli nemzetközi ranglistát. Ezzel együtt legalább 3 millió egységnyi oltóanyag megmaradt. Információink szerint az egészségügyi kormányzaton belül is vita van az egyéves szavatosságú maradék sorsáról – akadnak, akik szerint ki kellene várni a tavaszt, és a második hullám alakulásának függvényében dönteni, de már a külföldre adományozás gondolata is felmerült.

Hány adag oltás lesz a káló?
Hány adag oltás lesz a káló?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.