Az elveszett törvénykönyv őrzi titkát

2009 novemberében egy magát megnevezni nem akaró angol férfi vászonkötésbe burkolt pergamentöredék-csomagot adott át a University College London munkatársainak. A Fragmenta Londiniensiának, Londoni Töredékeknek elnevezett csomagban 17 pergamentöredék lapult, amelyet a kutatók egy rég örökre elveszettnek vélt ókori római törvénykönyv, a Codex Gregorianus részeiként azonosítottak.

A Gregorianus törvénykönyv a Hadrianus (Kr. u. 117–138) és a Diocletianus (Kr. u. 284–305) császárok között megalkotott római uralkodói rendeleteket foglalta egybe. 291-ben állította össze egy bizonyos Gregorius (vagy Gregorianus), akinek kilétéről szinte semmit sem tudunk, feltehetően magister libellorum volt, vagyis a kérvények uralkodói megválaszolása volt a hivatala. Az általa összeállított törvénykönyvről csak más dokumentumok említéseiből tudunk, sem az eredeti, sem a másolatai nem maradtak fenn. Legalábbis eddig úgy vélték.

A most azonosított latin nyelvű töredékeken tisztán olvasható, szépen kalligrafált, helyenként piros tintával formázott betűk láthatók. „A Londoni Töredékekben lévő számos rövidítés a római kori jogi szövegekre jellemző, és az, hogy a pergamennek mindkét oldalára írtak, a kései antik jogi szövegekre utal” – nyilatkozta Benet Salway professzor.

A töredékeken főként a felmerült különböző jogi kérdésekre adott uralkodói válaszok olvashatók. „Az egyes fejezeteket rövid tartalmi tájékoztató vezeti be, a sorok között olvasói megjegyzések és javítások vannak – mondta el Salway.

A megmaradt töredékek valamiféle fellebbezési és elévülési procedúrákra vonatkoznak, valamint egy nem azonosítható jellegű jogi esetre. A töredékek tartalma megegyezik azzal, amit az elveszett törvénykönyvről más dokumentumokból tudni lehet, de új, eddig teljesen ismeretlen részleteket is tartalmaznak. Eredetük becslések szerint a IV. századra tehető. A Londoni Töredékek Konstantinápolyból származhatnak, de sorsukról részleteket egyelőre nem tudni. A Fragmenta Londiniensia névtelen tulajdonosa nem tudja, vagy legalábbis még nem közölte, honnan, mikor, miért és miképp kerültek Londonba.

A római jog egyik eredeti dokumentuma került elő
A római jog egyik eredeti dokumentuma került elő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.