Súlycsökkentés harci játékokkal

Tiszteletet parancsoló tudományossággal és alapossággal fejlesztette ki a Microsoft a vezérlő nélküli játékirányítást. Felhasználtak hozzá egy különleges kamerát és mozgásfelvételek tízmillióit elemezték ki. A tapasztalatokat adatbányászati és mesterséges intelligenciaeszközökkel sűrítették be egy mindössze 50 megabyte-os szoftverbe, amely az Xbox 360 játékgép számítási teljesítményének csak 10-15 százalékát fogyasztja el.

Néhány körülményt azért nem árt tudni. Hat évvel ezelőtt jelent meg a Sony PlayStation 2-höz az Eye Toy nevű tartozék, amely videokamera és képelemző szoftver segítségével ismert fel néhány egyszerű gesztust. Nem hozott áttörést, mert több szempontból sem bizonyult elég jónak a „nagy” játékokhoz. Két és fél éve folytatja viszont diadalmenetét a Nintendo Wii játékgép, amely ugyan alkalmaz vezérlőt, de abban helyzet- és gyorsulásérzékelő működik, így veszi fel a játékosok mozdulatait.

Ezekben a megoldásokban nem a működési elv a lényeg, hanem hogy a hardver jeleit a szoftver hogyan értelmezi, és hogyan reagál. Nos, a Nintendo fejlesztői is hosszan és kreatívan dolgoztak azon, hogy magától értetődő természetességgel, zavaró késedelem nélkül reagáljon a képernyőn például a bokszkesztyű a játékos mozdulatára, avagy tényleg ott sújtson le a lézerkard az ellenségre, ahol a játékos várja.

Végül pedig vessük össze azt a 15 százalék processzorteljesítményt azzal a híradással, mely szerint az Xbox 360-ban (meg a PlayStation 3-ban, meg a Nintendo Wii-ben) legbelül ugyanaz az IBM fejlesztésű Cell proceszszor működik, mint a cég legnagyobb teljesítményű számítógépeiben. Azokban teljesítményre optimalizált a kiépítés, továbbá 8, 16, 32, vagy még több egység dolgozik együtt, a játékgépekben meg csak egy, de azért igaz marad, hogy ezek a játékgépek olyan nagy képességű komputerek, hogy teljesítményüknek még a 15 százaléka is sok.

Tavaly nyáron az E3-on (Electronic Entertainment Expón) fedte fel a Natal Projektet a Microsoft, így nevezték el a mozdulatfelismerésen alapuló játékvezérlési szoftver fejlesztését. Ma már bizonyára a konkrét játékokhoz való illesztés folyik, az eszköz kereskedelmi forgalomba hozását 2010 novemberére ígérték –14, hozzá való játékkal együtt.

Minden Xbox 360-hoz alkalmazható lesz a Natal. Egyidejűleg négy játékost képes érzékelni. Századmásodperc alatt elemez ki egy-egy mozdulatot, megkülönbözteti a hátra, illetve előre tett kezet, a lépéseket, a törzshajlítást stb. 0,16 mp alatt veszi észre, hogy új játékos került a „látókörébe”.

A speciális kamera infravörös sugarakkal érzékeli a távolságot, és monokróm, CMOS érzékelővel az alakokat. Bármilyen megvilágítási körülmények között működőképes. 4 cm-es pontossággal érzékeli a mozdulatokat. Belső, egyszerűsített emberitest-modelljének 48 csomópontja van, ehhez kellett a mesterséges intelligencia, hogy a nagy mennyiségű, rögzített adatra legjobban illeszkedő modellt megtalálják. Nincs kétség afelől, hogy legalább úgy fog működni, mint a Wii.

Nagy a kockázat. Sok pénzt öltek a fejlesztésbe, mégis, maguk a fejlesztők sem biztosak az áttörésben. Érthető: azokat a játékokat, amelyekért hajlandók a játékosok felkelni a székükből, a Nintendo már piacra hozta. Már a gyógytornászok is hozzászoktak a Nintendo Wii-vel elérhető eredményekhez. A Wii-hez képest nem forradalmi változás, hogy immár semmit sem kell kézben tartani a mozdulatok közben.

A Natal bemutatója a szórakoztatóelektronikai expón
A Natal bemutatója a szórakoztatóelektronikai expón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.