Itt az első 4G-s mobiltelefon

A hírek szerint egy hét múlva mutatják be a szakmának az első LTE-kompatibilis mobiltelefont. A prototípust Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo számára készítik, több cég közös munkájával. A vezérlőelektronika és egység az NEC, a Panasonic, a Fujitsu és az NTT DoCoMo közös fejlesztése, s mindez egyáltalán nem különleges dolog. Japánban a szolgáltatók diktálják az iramot a készülékgyártóknak, s egy-egy új rendszer esetében a készülékek gyártását maguk felügyelik is, egészen a kezdetektől.

Az egy hét múlva kezdődő mobilipari világkiállításon a barcelonai Mobile World Congressen a fejlesztők azt tervezik, hogy HD minőségű közvetítést mutatnak be a közönségnek –mindez persze csak demonstráció, hiszen a technológia legfőbb felhasználási területe nem a mozgókép-szolgáltatás.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a rendszer alkalmas tartósan, majdnem ötven megabites adatkapcsolat biztosítására, mindezt pedig tizedakkora költségekkel, mint a jelenleg használt HSPA hálózatok. Mivel a rendszer teljesen IP alapú (vagyis felépítésének logikája hasonlít az internet jelenlegi struktúrájára) a hálózat késleltetése minimális.

Az új készülék érkezése a kísérleti hálózatok tesztelése szempontjából létfontosságú, már csak azért is, mert a válság miatt a szolgáltatók inkább halasztják az LTE bevezetését, s ennek indoklásakor leginkább a készülékek hiányára panaszkodnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.