Megelőzhető (lenne) a méhnyakrák

Európában évente 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak és az érintettek fele sajnos bele is hal a betegségbe – pedig a kór a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával szinte teljes egészében megelőzhető lenne. Idén erre az életmentő lehetőségre próbálják meg felhívni a lehetőséget a megelőzésben dolgozók, egyebek mellett az Anya-lánya prevenciós program keretében.

Az European Cervical Cancer Association (EurópaiMéhnyakrák Szövetség, ECCA) minden évben megrendezi az európai méhnyakrák megelőzési hetet. A cél a prevenció – kevés másik daganatos betegségről mondható el, hogy ilyen nagy hatékonysággal megelőzhető (a védőoltásnak és a szűrésnek köszönhetően), mégis az indokoltnál jóval kevesebben élnek a lehetőséggel. Az idén a Nemzetközi Rákellenes Unió, az Európai Rák Szervezet és az Európai Rákellenes Ligák Szövetsége is bekapcsolódott a szervezésbe, Magyarországon pedig az Egészséges Ifjúságért Alapítvány vállalta, hogy felhívja a figyelmet a nyilvánosság segítségével a betegség veszélyeire és a védekezés fontosságára.

Maga a veszély nagyon is valóságos, különösen itt, Európa keleti felén. A kontinensen 60 000 nő betegszik meg évente a halálos kórban, és a betegek fele életét veszti a méhnyakrák miatt. Az érintettek egyharmada a fiatal, 15–45 év közötti nők köréből kerül ki. Kelet-Európában jóval magasabb a megbetegedések és az ebből következő halálozások száma. Romániában például 11-szer nagyobb a veszélye annak, hogy egy nő méhnyakrákban veszti életét, mint Finnországban. A litván nők 8-szor, bolgár társaik 7-szer nagyobb rizikónak vannak kitéve a Finnországban élőkhöz képest. (Magyarországon közel 500 nő hal meg évente méhnyakrákban.) A magas számok mögött elsősorban az áll, hogy Nyugat-Európában és a skandináv régióban jóval fejlettebb szűrő- és oltási programok működnek, amelyekkel elérték, hogy a nők és a serdülő lányok többsége figyel erre a súlyos problémára.

Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány tavaly szeptemberben indította el az Anyalánya felvilágosító prevenciós programot. Nyitányként elkészült a www.anyalanya.hu weboldal, azzal a céllal, hogy eloszlassa a nők körében a betegséggel kapcsolatban keringő tévhiteket, és hitelesen tájékoztassa a felelős édesanyákat és lányaikat. A weboldal legfontosabb üzenetei: a méhnyakrákot a humán papilloma vírus magas kockázatú törzsei okozzák, a megbetegedések 70 százalékáért a 16-os és 18-as típusok felelősek. Ugyanakkor jó hír, hogy ezen vírusok ellen már forgalomban van oltóanyag, amit a még szexuális élet előtt levő lányok és felnőtt nők egyaránt kérhetnek, szexuális életet élő nők esetében a feltétel az egy éven belüli negatív nőgyógyászati citológiai lelet. Minden aktív szexuális életet élő nő veszélyeztetett: a becslések szerint a felnőtt, szexuális életet élő nők 80 százaléka életében legalább egyszer megfertőződik HPV-vel.

Hasonló célokkal és üzenetekkel kapcsolódott be a megelőzésbe aMagyarNőorvos Társaság gyermeknőgyógyász szekciója is. A szervezet átfogó orvosi programokat indít, amelyekben a gyermeknőgyógyászok és a gyermekorvosok együtt dolgoznak a legfiatalabbak védelmén. A méhnyakrák elleni védőoltást ugyanis már a szexuális élet kezdete előtt javasolt beadni de a szülők és a kislányok kevés információval rendelkeznek erről a lehetőségről.

Tavaly szeptemberben GeszlerDorottya,Détár Enikő és Zoltán Erika igyekezett segíteni az Anya-lánya program megismertetésében. Idén Szabó Tünde olimpiai-, világ- és Európabajnoki ezüstérmes úszónő és Ördög Nóra műsorvezető is csatlakozik a kezdeményezéshez. Az elmúlt év a társadalmi kommunikáció jegyében zajlott. Most a szervezők szeretnénk mozgósítani és motiválni a nőket, ezért több pályázatot is elindítanak. A napokban nagy sikerrel zárult le a „Védd meg a mamát!” multimédiás pályázat, amely a tizenéveseket szólította meg. Ezen a kreatív pályázaton a fiataloknak azt kellett megfogalmazniuk, hogy ők miként védenék meg magukat és édesanyáikat a méhnyakráktól. Tavasszal a felnőtt, szexuálisan aktív nők részére terveznek egy online pályázatot. Dr. Horváth Szabolcsné, az alapítvány társelnöke szerint az idei esztendőben azokat a fiatal nőket is megpróbálják aktívan bevonni a programokba, akik még családalapítás előtt állnak. – Talán ezzel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a huszonévesek is felelősnek érezzék magukat a saját egészségükért, és tegyenek meg mindent a méhnyakrák elkerüléséért – hangsúlyozza a prevenciós szakember.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.