A nagy klímahack

Akadnak, akik a globális klímaváltozást a történelem legnagyobb médiahackjének, a közvélemény megtévesztésére irányuló kommunikációs kampánynak tartják – ezúttal azonban másról van szó.

A brit kormány volt tudományos főtanácsadója szerint hackerek állhatnak a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Központjából kilopott, a klímaváltozás eltúlzását sejtető elektronikus levelek közzététele mögött, ami – ha igaz – némiképp új megvilágításba helyezheti a klimatikus adatok megbízhatóságáról az utóbbi napokban fellángolt vitát.

A történet még tavaly őszszel kezdődött: novemberben láttak napvilágot azok a belső (tudósok és tudományos intézetek közötti) elektronikus levelezésekből kiemelt részletek, amelyek arra utaltak, hogy maguk a kutatók is eltúlzottnak tartják a felmelegedés veszélyét, illetve az azzal kapcsolatban világszerte eluralkodó hisztériát. Az említett levelekben olyan utalások szerepeltek, amelyek szerint az elmúlt évek időjárási adatai nem illenek bele a korábbi prognózisokba (vagyis – ha az előrejelzések igazak lennének – már sokkal nagyobb melegedést kellene tapasztalnunk), a gleccserolvadás tempója a valóságban lényegesen lassabb a vártnál, azt pedig néhány bizonytalan sejtésen kívül semmi nem támasztja alá, hogy a klímaváltozás az időjárási anomáliák gyakoribbá és súlyosabbá válását eredményezi.

Időközben már a cáfolatok is napvilágot láttak, például a Meteorológiai Világszervezet jelentésében, amely leszögezi: az elmúlt másfél évszázad legmelegebb húsz éve az ideit megelőző 26 évre esett, a legforróbb 10 évre pedig az elmúlt 12 esztendőben került sor, vagyis a földi klíma melegedésének tényét nehéz kétségbe vonni. (Ennek ellenére sokan megteszik: a brit The Sunday Times például nemrég címlapon hozta, hogy semmi sem támasztja alá a természeti katasztrófák számának és erősségének növekedéséről szóló teóriát, amivel a lap áttételesen hazugsággal vádolta meg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületét, az IPCC-t).

Most viszont a tudományos körökben nagy tekintélynek örvendő Sir David King volt kormányzati tudományos főtanácsadó a The Independentben azzal állt elő, hogy a novemberi tudóslevelek közzététele valójában egy előre kidolgozott terv része volt, amellyel a koppenhágai klímacsúcsot akarták ellehetetleníteni. King az összeesküvés-elméletnek is beillő koncepciót a brit és amerikai hírszerző szolgálatokkal korábban folytatott munkájának tapasztalataira alapozza. Szerinte az is elképzelhető, hogy egy amerikai lobbicsoport áll a klímakutató központ szerverének feltörése mögött.

Ami tény: több évnyi email-áradatból adathalászati módszerekkel könnyű kiemelni néhány olyat, amit a klímaszkeptikusok fel tudnak használni a saját céljaikra. A tudományos intézeteket kiszolgáló mailszerverek pedig nem tartoznak a legnehezebben feltörhető célpontok közé. Az is nyilvánvaló, hogy a levelezési ügy jól (és jókor) jött a hatékony klímavédelmi szabályozást ellenző érdekcsoportoknak. Azt viszont továbbra sem sikerült tisztázni, hogy a szóban forgó levelek valódiak-e, és hogyan kerültek a sajtóhoz – pedig talán ez is közelebb vinne a klímarejtély megoldásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.