Térkép – ezúttal betű szerint

Ha egy jövőt idéző technológia eltűnik a filmvilágból, az azt jelenti, hogy vagy megvalósult, vagy végképp ellehetetlenült. A helyszínelős sorozatban láthattuk két éve a lézerletapogatót, amely utólagos pontos elemzésre alkalmas finomsággal vette föl a gyilkosságok környezetét. Nem lehetetlenült el, egyelőre durvább, de hasznosabb változatban valósult meg.

A LIDAR az az angol betűszó, amelyet a lézeres letapogatásra használnak. A technológia több mint tíz éve létezik, talán az első hazai előfordulása az a városi legenda volt, mely szerint Bill Clinton látogatásakor láttak egy készüléket, amely több kilométeres távolságból észrevett (volna) egy mesterlövészt. Ennél prózaibb célokra gyakrabban használták, például felhők helyzetének megállapítására vagy a légkör összetételének vizsgálatára.

Legutóbb tavaly ősszel az egyik tudományos ismeretterjesztő csatornán láthattuk, ahogy (két évvel ezelőtt, enynyire frissek ezek a filmek) a robotautók versenyének több indulója is LIDAR-t használt a környezet valós idejű érzékelésére.

Rendkívül sok adat keletkezik a környezet lézeres szkennelése során, ezért, ha a feldolgozás ideje korlátozott, akkor csökkenteni kell a felbontást: adott térszögtartományból csak kevesebb érzékelési pontot veszünk föl. De ha nincs időkorlát, akkor részletes térbeli adathalmaz keletkezhet, és megszülethet a 3D térképészet.

Éppen tízéves a MetaCreations Canoma nevű programja, amely fényképek alapján, de az épületek téglatesteinek a képre rajzolásával állította elő a fotóhűségű(nek nevezett) térbeli modellt. Ma ott tartunk, hogy ha megvan a térbeli modell és néhány fénykép az objektumokról, meg azok a pontok, ahonnan a fényképek készültek, akkor a szoftver automatikusan előállítja a valóban meglehetősen élethű, a képernyőn való bejáráshoz elegendő finomságú modellt. De már vannak vállalkozások, amelyek 15–20 cm felbontású utcaés közösségitér-modellek, illetve 5–10 cm-es felbontású beltéri modellek készítését vállalják. Arra gondolni sem merünk, hogy az ilyen 3D modellek lőmezőtervezésre is jók: megállapítható, hogy honnan lehet egyegy területet tüzérségi ellenőrzés alatt tartani.

Ha vannak 3D térképek, akkor megszülethet a 3D térinformatika is, a térbeli és egyéb adatok összekapcsolása. Ilyet is láttunk már filmekben, hogy az üldözött személy nyomkövetési adatait belehelyezték az épület 3D modelljébe, hogy megállapítsák: a 3. emeleti női vécében van a férfiú. De biztosítók is jelentkeztek már, hogy szeretnék tudni, az épületben hol vannak értékes vagy érzékeny padlóburkolatok, amelyeket egy beázás vagy tűz veszélyeztet. Nem beszélve esetleg értékes festményekről, amelyek egy olyan szoba túlsó falán lógnak, amelybe egy követhetetlen múltú és jövőjű cég költözött be nemrég. (Ehhez persze nem kell okvetlenül a csúcstechnológiás 3D térkép, csak egy alapos és jól informált gondnok...) A nagyobb léptékű 3D-s térképészetnek a Google Maps és a Microsoft Bing hasonló szolgáltatásának versenye fog lökést adni.

Meglepő, de rengeteg olyan helyi érdekeltségű épület is látható a Google Föld programban, mint a Népszabadság irodaháza
Meglepő, de rengeteg olyan helyi érdekeltségű épület is látható a Google Föld programban, mint a Népszabadság irodaháza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.