Napi felfedező

Védekezés a H1N1 ellen

A szájmaszk és az alkoholos kézfertőtlenítő alkalmazása akár felére csökkentheti az új influenza kockázatát –hangsúlyozzák amerikai kutatók. A Michigani Egyetem kutatói 1437, kollégiumban lakó egyetemi hallgatót teszteltek. Mint a vizsgálatot irányító Allison Aiello kifejtette, a kutatás során olyan nem gyógyszeres módszereket kerestek, amelyek csökkenthetik a fertőzés veszélyét. (MTI)

Bőrsejtből idegsejt

Egerek bőrsejtjeit közvetlenül idegsejtté sikerült átalakítaniuk amerikai kutatóknak, kikerülve ezáltal az őssejtek vagy akár az ahhoz hasonló sejtek alkalmazását. Az új módszerrel várhatóan jelentősen felgyorsul a helyreállító orvoslás. A kísérletben a bőrsejtek átalakítása kevesebb mint egy hét alatt történt meg. Az így létrejött sejteket élő egerekbe fecskendezték és 32 nap elteltével azt állapították meg, hogy az egykori bőrsejtek neuronként viselkednek. (MTI)

A legjobb futócipő

A legjobb futócipő a meztelen láb lehet – közölték az amerikai Harvard Egyetem kutatói a Nature-ben. A cipő viselésétől tartózkodó futók ugyanis kisebb valószínűséggel szereznek súlyos lábsérüléseket. A cipőt viselő futók általában a sarkukkal érnek elsőként a talajra, míg a mezítlábas futók lábfejük elejével vagy közepével érintik először a talajt. A mezítlábasok léptei általában ruganyosabbak voltak, és lábizmaikat hatékonyabban használták. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.