Gyenge állkapocs – nagy mandula

A gyereknek állandóan nyitva van a szája, gyakran megfázik, éjjelente horkol. Kész a diagnózis: nagyok az orrmandulái. Igen ám, de amikor kiveszik a nyirokszervet, akkor sem szűnnek meg a panaszok. Mert néha nemcsak a mandulával, hanem az állkapocs szerkezetével (is) a baj van.

Dr. Rosemarie Grabowski, rostocki szájsebészprofesszor asszony összesen 51 gyereket vizsgált meg, az orrmandula eltávolítása előtt egy nappal, majd két hónappal később.

A Medical Tribune-ban közreadott adatok szerint a műtöttek kétharmada továbbra is nyitva tartotta a száját, egyötödüknek pedig később újra el kellett távolítani az orrmanduláját.

A szájsebész szerint a betegség egyik kiváltó oka és egyben következménye is a száj nem tökéletes záróképessége.

Dr. Grabowski szerint a háttérben az alsó állkapcsot az arccsonttal összekötő két izom relatív gyengesége áll. Ha ez korán kialakul, akkor az állandóan nyitott száj miatt a felső ajak rövidebb lesz, míg az áll finom izmai, mintegy kompenzálásképpen megfeszülnek, túl erősekké válnak. Bizonyos lefelé keskenyedő fejformáknak és a gyengébb nyaki izomzatnak is szerepe van a száj nyitva maradásában.

A nyitott száj fertőzésekre, ezt kompenzálandó nagyobb orrmandulákra – annak következtében meg az orrjárat elzáródása miatt szájon át történő légzésre hajlamosít. Ez az egyik magyarázata annak, miért „nő ki” újra az orrmandula.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.