Repülés vízsugárral

A hátizsákként felölthető rakétahajtású jetpacket már sikerrel használják katonai célra, mentési munkálatoknál és bemutatókon. Ennek a vízsugárhajtású változatát fejlesztette ki a kínai származású kanadai mérnök, Raymond Li.

Lényegében egy hátra szíjazható poliészter–alumínium szerkezetről van szó, amelybe a parton vagy egy csónakban telepített bázisról 10 centiméter átmérőjű, 10 méter hosszú, könnyű, flexibilis csövön nagy nyomással vizet préselnek. A víz aztán két fúvókán át nagy sebességgel lefele lövellődik ki. A jelentős tömegű víz 200 kilogrammnyi ellenereje felfele ható emelő erőt gerjeszt. A fúvókákat a „pilóta” az előrenyúló szabályozókarok segítségével a kívánt irányba fordíthatja, a vízsugár sebességét pedig a karokon lévő, a motorkerékpárok gázadagolójához hasonló fogantyúval lehet változtatni.

A vízsugarat a bázison egy, a jetskiken és a partra felfutó csónakokon már használatos, 215 lóerős benzinmotor hajtotta sűrítő nyomja a hajlékony csőbe. A medencék, szennyezett felszíni vizek felett mentésre, hulladékszedésre, tisztításra használható Jetlev-Flyer egy parti platformról, de akár a vízben állva is indítható, és célszerűen a vízbe ereszkedhet. A készülékkel repülve 30 km/órás sebesség érhető el, 10 méter magasra lehet emelkedni, fordulni és lebegni. A kísérletek során a berepülő és demonstrációs pilóta kétszázszor szállt fel és le sikeresen a szerkezettel.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Egy fuldoklót vagy egy elsodródott csónakot a vízsugaras készülékkel könnyedén ki lehet menteni
Egy fuldoklót vagy egy elsodródott csónakot a vízsugaras készülékkel könnyedén ki lehet menteni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.