Napi felfedező

Mellrákgyógyszergén

Két genetikai eltérés csökkentheti a mellrák esetében gyakran használt kemoterápia hatásosságát – írja a Nature. A cikk szerint a 8-as kromoszómán egymáshoz közel lévő két gén módosulásai esetében az emlőtumor ellenáll a szokásos antraciklines terápiának. A felismerés segítheti a személyre szabott terápiák kidolgozását: amennyiben egy páciensnél megtalálják a két géneltérést, érdemes más hatóanyagot alkalmazni az antraciklin helyett. (MTI)

Gyengébb kétkezesek

A kétkezes gyerekeknél sűrűbben fordul elő mentális, nyelvi és tanulási probléma – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Nagyjából minden századik gyerek kétkezes (vagyis a jobb és a bal kezét is egyformán jól használja). A londoni Imperial College kutatói közel nyolcezer finn gyerek adatait tekintették át, akik között 87 kétkezes volt. Megállapították, hogy a kétkezes gyerekeknél kétszer gyakrabban adódott probléma az iskolai teljesítményükkel a jobbkezes gyerekekhez képest. A jelenség okairól a tanulmány nem szól. (MTI)

Szervez a nyálkagomba

Egy alacsonyrendű nyálkagomba meglepően hatékonyan képes megszervezni táplálékelosztó hálózatát. Japán és brit kutatók nedves felületen szórtak ki zabpelyhet úgy, hogy a pehelyhalmok elrendezése megfeleljen a Tokió körül elhelyezkedő elővárosoknak. A nyálkagomba a fővárosnak megfelelő központból terjeszkedhetett kifelé. A gombafonalak 26 óra alatt létrehoztak egy olyan elosztórendszert, amely az összes táplálékot felhasználva az élőlény összes sejtjét ellátta. A módszert sikerült matematikai képletbe foglalni, amely a kutatók reményei szerint közlekedési hálózatok tervezésénél is hasznos lehet. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.