Az MTA is lápot lát Dunakeszin

A dunakeszi Auchan parkolót szeretne építeni egy olyan területen, amely a természetvédők szerint védett tőzegláp.

Két nemzeti park is állást foglalt a lápjelleg mellett és meghatározta annak kiterjedését, de az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) nem fogadta el ezeket, kiküldte saját szakértőjét, aki – a helyiek szerint – nem is a láp területén vett mintákat, majd kimondta, hogy ott nincs láp, ezért megszüntették a terület védettségét. Ezt követően fordult a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Ügyészséghez, arra kérve a hivatalt, hogy az OKTVF jogerőssé vált másodfokú határozata ellen nyújtson be óvást.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

„Nem kezdhet építkezést, illetve nem készíthet elő semmilyen efféle tevékenységet az Auchan üzletlánc menedzsmentje a dunakeszi láp területén és annak védőzónájában az ombudsmani ajánlás kiadásáig” – egy hónappal ezelőtt erről adott ki közleményt Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosa.

Most egy még nagyobb tekintélyű szervezet, a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya kelt a láp védelmére. A tudósok szerint a dunakeszi tőzegtó és környékének ökológiai állapota mindenben megfelel a lápokra vonatkozó kritériumoknak, hiszen a terület jelentős részét egész éven át víz borítja és az év nagy részében a vízzel nem borított területek talaját is átitatja a víz. A terület nagy részén lápi életközösségek uralkodnak, amilyen a tőzegpáfrányos láperdő, vagy a rekettyefüzes lápcserjés.

A tőzeget jelzi a tőzegpáfrány, valamint a lápi állatfajok nagy száma. A területen vastag aktív tőzegréteg található, amely a tőzegpáfrány gyökérzetének bomlásából keletkezett. A terület a Pest városát egykor gyűrűszerűen körülvevő lápi övezet utolsó maradványa. A fővárost övező hasonló élőhelyek sorra áldozatul estek a városfejlesztésnek.

A biológusok úgy látják, nem valószínű, hogy egy áruháznak ne lehetne Észak-Pest körzetében más alkalmas helyet találni, amelyet nem kellene az építkezés előtt jelentős költséggel kiszárítani.

A dunakeszi bevásárlóközpont látogatói egyébként a hét nagy részében könnyedén találnak parkolóhelyet. Csúcsidőben előfordul, hogy kevés a szabad hely, az is távolabb, ilyenkor 100–200 métert kell sétálni a legközelebbi bejáratig. Tapasztalatból mondjuk, ez nem olyan nagy dolog. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.