Borul a navigációs piac?

A finn telefongyártó minapi bejelentése nyomán napok alatt a duplájára nőhet a navigációs piac: a Nokia díjmentesen elérhetővé teszi az Ovi Maps szolgáltatásban a gyalogos- és az autósnavigációt, amivel ingyenes konkurenciát támaszt az elterjedt fizetős termékek számára. A változás valószínűleg a navigációs készülékek üzletmenetét is érinti: a mobiltelefonos navigáció sokak számára a PNA-vásárlás alternatívája lehet.

A lépést sokan már akkor megjósolták, amikor a Nokia két éve megvásárolta a navigációs iparágban használt digitális térképek egyik legnagyobb gyártóját, a Navteqet. Az akvizíció idején hangsúlyozták, hogy a navigáció hamarosan alapszolgáltatássá válik, és a rá épülő fizetős alkalmazások hozzák majd a bevételt.

A beszédhangos „célra vezetés” 74 országban, 46 nyelven elérhető (a listán Magyarország és a magyar nyelv is rajta van). További tíz országban folyamatosan frissülő közlekedési információkat is kapnak a készüléktulajdonosok. Az Ovi Maps térképei egyébként 180 országot fednek le, de a navigációs alkalmazás csak a kisebb hányaduknál használható.

A gyártó közleményéből kiderül, hogy a navigáció és a térkép is ingyenesen tölthető le a nokia.com/maps oldalról. A szolgáltatás tehát egy egyszerű mobiltelefon-előfizetéssel, további költségek nélkül is használható. A hangsúly persze az is szócskán van: a mobiltelefonra applikált navigációs rendszerek előnye – hogy tudniillik a térképek és a navigációs adatbázisok rendszeresen frissülnek – egyben hátrány is, hiszen a letöltések adatforgalmáért esetleg már fizetni kell.

Ez különösen olyankor érintheti érzékenyen a felhasználót, ha külföldön használja a navigációt, hiszen ilyenkor a számláló roaming üzemmódban ketyeg. A csapda azonban kikerülhető, mivel a szükséges térképeket már itthon, előre is le lehet tölteni a készülékre, és utána magát a navigációt offline üzemmódban lehet használni (ilyenkor a szoftver nem veszi igénybe a mobilhálózatot, és kizárólag a GPS-műholdakkal kommunikál, ingyenesen).

A szűk keresztmetszetet a készülékek jelentik: a szolgáltatás nem fut az összes Nokia telefonon, egyelőre csupán tíz fejlettebb modellen használható (köztük van a kétféle 5800 Xpress, az N97 mini, az E52, 55 és 72, valamint a 6710 Navigator is). Tavalyi adatok szerint 27 millió ember használ GPS-alapú navigációt, ez a szám most potenciálisan 50 millióra nő. A kör ugyanakkor várhatóan tovább bővül, hiszen tavaly egyedül a Nokia több mint 80 millió GPS-es mobiltelefont adott el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.