Napi felfedező

Férfi ősünk közel-keleti

Az európai férfiak többsége közel-keleti földművelők leszármazottja, akik tízezer éve érkeztek a kontinensre – derült ki egy nagyszabású genetikai kutatásból. A vizsgálat eredményei a PloS Biology legújabb számában láttak napvilágot. A Leicesteri Egyetem kutatói Európa különböző térségeiben összesen 2574 férfi Y-kromoszómáját tanulmányozták, amely majdhogynem változatlanul „száll” apáról fiúra. Mivel az Y-kromoszóma igen keveset változik, ezek az eltérések mérhetők a véletlenül kialakuló genetikai mutációk révén. Mint kiderült, az európai Y-kromoszómák több mint nyolcvan százaléka közel-keleti eredetű. (MTI)

 

Háromlépcsős rakéta 1551-ből

Egy, a romániai Nagyszeben irattárából a múlt század hatvanas éveiben előkerült okmány és könyv igazolja, hogy az űrrepülést lehetővé tett többlépcsős rakétát már 1551-ben is sikerrel alkalmazták. Sőt, a harang alakú fúvókákat is. A vonatkozó, Varia II 347. számú okmányra Doru Todericiu technikatörténész bukkant rá. Lényegében arról a Conrad Haas von Dornbach által írt és rajzolt, főleg rakéta- és tűzijáték-technikai, német nyelvű Kunstbuchról van szó, amely a „technikai tudományok művészetével” foglalkozik. (MTI)

Rugalmasan futó robot

Német kutatók olyan futó robotot fejlesztettek ki, amely rugalmasan képes váltogatni járásmódjait. A konstrukció újdonsága, hogy a különböző mozgásokat egyetlen központi hálózat hozza létre. A robotok képesek továbbá maguktól megtanulni egyszerű dolgokat. A hatlábú szerkezet a rovarokhoz hasonlóan teljesen különböző mozgásokra képes. A robot aszerint váltogatja járásának módjait, hogy éppen gyorsan vagy lassan kell másznia, vagy például egy akadályt kell leküzdenie – írja a Die Welt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.