Napi felfedező

Nemvizsgálat vérből

A szülők általában a terhesség második negyedében, ultrahangos vizsgálattal tudják meg születendő gyermekük nemét. Egy vérből végezhető új teszttel azonban már a várandósság korai időpontjában nagy biztonsággal eldönthető a kérdés. A teszt az Y kromoszómán lévő két gén azonosításán alapul, és már a terhesség hetedik hetében elvégezhető. Amennyiben a terhes nő véréből kimutatható e gének jelenléte, a magzat fiú. (MTI) Malária gorillában A malária emberekre leginkább veszélyes fajtája, a Malaria tropica kórokozójának jelenlétét mutatták ki váratlanul tudósok a gorilláknál. Az még tisztázatlan, hogy a gorillák emberektől vagy más főemlősöktől kapták-e el a kórt. (MTI)

Érgyógyító nanobogáncs

Többrétegű nanorészecskét, becenevén nanobogáncsot fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely a páciens érrendszerében közvetlenül a sérülés helyére szállítja a hatóanyagot.

Az MIT és a Harvard kutatói a nanorészecskékhez olyan fehérjemolekulákat kapcsoltak, amelyek az érfal sérült részéhez kötődnek, így éppen ott szabadul fel a gyógyszer, ahol igazán szükség van rá. A rögzült nanobogáncsból ezután akár 12 napot át áramlik ki a hatóanyag. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.