Hebrencsóvó autóműszer

Meggondolatlan, vakmerő autósok gyakran kerülnek veszélyes helyzetbe és okoznak baleseteket. Diszkóból hazafelé hajtó fiatalok túl sokszor ütköznek, mert félig kábán vezetnek a hangos zene és a nagy tömeg élményének hatása után. Az Egyesült Államokban a tizenévesek vezető haláloka a gépjárműbaleset.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói szerint az autóba szerelt biztonsági elektronikával csökkenteni lehetne a fiatalok autós baleseteinek a számát. Ennek érdekében fél éven keresztül mérték 50 tinédzser vezetési szokásait a gépkocsi mozgásának mérésével. A beren dezés (IVDR) adatai segítségével azonosították a veszélyes manővereket: a meredek kanyarvételt, a fölöslegesen nagy gyorsulásokat, a vészfékezést és a gyors sáv váltásokat. Minden veszélyes manőver esetén a készülék figyelmeztető jelzést ad a vezetőnek arról, hogy a biztonságát kockáztatja. Ilyenkor egy sárga vagy egy piros LED gyullad ki a műszerfalon a veszély mértékétől függően.

A féléves vezetési adatok elemzése során egyértelműen kiderült, hogy a módszer hatásos. Minden vezetőnél körülbelül a felére csökkent a veszélyes manőverek száma a figyelmeztető jelzések hatására. A feltaláló véleménye szerint az IVDR-t kockázatitényező-csökkentő eszközként a biztosítótársaságok is figyelembe vehetnék. Egy svéd szakember véleménye szerint a mobilokba is lehetne gyorsulásmérőket építeni, ami hangjelzéssel figyelmeztetne a veszélyes manőverekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.