Napi felfedező

Tengerparti olajcsapdák

A tengerpartok sóderes aljzata sokkal tovább megőrzi a tankhajóbalesetek nyomán a környezetbe került olajat, mint azt korábban gondolták – derül egy amerikai tanulmányból. A 20 évvel ezelőtt megsérült Exxon Valdezből kiömlött olaj jelenleg is ott van a környék talajában. Az olaj a durvább kövekből álló részen még átszivárog, az apróbb szemcsékből álló alsó nedves réteg azonban megfogja, a dagálykor újra és újra ráömlő víz pedig megakadályozza, hogy az oxigénnel érintkezzen. (Népszabadság)

Őssejttöbbszörözés

Először alkalmaztak leukémiás embereknél sikeresen egy új technikát, amellyel elhárulhat a köldökzsinórból származó, nem kilökődő őssejtek terápiás használatának legfőbb akadálya, a szóban forgó sejtek korlátozott mennyisége. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársainak sikerült egységnyi köldökzsinórvérből minden eddiginél több őssejtet tenyészteniük, amelyeket azután infúzió segítségével ültettek be tíz páciensnek. Így kikerülhető lehet a csontvelődonorok hoszszas keresése. (MTI)

Titokzatos madár

A világ egyik legritkább madarával találkoztak angol és svéd kutatók Afganisztánban. A himalájai nádirigóból eddig mindössze két példányt láttak, most viszont egy egész fészkelő kolóniát fedeztek fel egy afganisztáni völgyben: mintegy 20 madarat gyűrűztek meg, és DNS-vizsgálatot is végeztek. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.