Kisbolygó Föld-közelben

Két napja a Föld mellett alig 130 ezer kilométerre – harmad Föld–Hold-távolságnyira – zúgott el egy objektum.

Az égi vándor pályája meglehetősen furcsa. A megfi gyelések alapján szinte pontosan egy év, vagyis ugyanannyi idő alatt kerüli meg a Napot, mint a Föld. Felvetődött, hogy a Földről a bolygóközi térbe indított űreszközről lehet szó. Az alig három nappal azelőtt felfedezett, 2010 AL30 jelzésű objektum január 13-án, magyar idő szerint délután 2 körül érte el a „Föld-közelséget”.

A NASA szakemberei nem tudták azonosítani egyetlen ismert űreszközzel sem. Így azt a változatot tartották valószínűnek, hogy egy elnyúlt – belül a Vénuszig, kívül majdnem a Mars távolságáig húzódó – ellipszispályán mozgó kisbolygóról lehet szó.

Michael Khan, az ESA munkatársa szerint az euró pai Venus Express szondát pályára állító Szojuz rakéta Fregat végfokozata lehet a Földet megközelítő égitest. Az űrvilág.hu csillagászati portál szerint a megfigyelési adatok arra utalnak, hogy a 2010 AL30 gyorsan forog tengelye körül, ami ugyancsak jellemző volna egy rakétafokozatra. Ha a test mesterséges eredetű, akkor fényvisszaverő képessége sokkal nagyobb, mint egy kisbolygóé. Mivel az égitest méretét fényességéből becsülik, ezért ha igaz, hogy a Fregat fokozatról van szó, akkor a 10-15 méteres méretbecslés erősen túlzó.

Egyébként korábban is volt rá példa, hogy egy elhasznált rakétafokozatot először kisbolygónak néztek. 2002-ben például ez történt az Apollo-programban használt egyik Saturn–V rakétafokozattal.

Ugyanakkor rengeteg 10-15 méteres kis égitest található a Földet közvetlenül is megközelítő pályákon a Naprendszerben.

Átlagosan hetente kerül egy ilyen a Hold távolságánál közelebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.