Ivóvíz készül vizeletből az űrállomáson

Nem akármilyen tisztító eszközről van szó: az űrhajósok vizeletéből ez állít elő ivóvizet. Az üzemzavar oka az, hogy a magas kalciumtartalom miatt eltömődött a 250 millió dollárért kifejlesztett rendszer.

A mérnökök jelenleg találgatják, hogy mi az ok. Kézenfekvő magyarázat az űrhajósok csonttömegvesztése, amit a súlytalanság állapota idéz elő, de lehet, hogy valamilyen más tényező váltja ki ezt a jelenséget. A vízújrahasznosító-rendszert a 2008. novemberi fellövése előtt alaposan tesztelték a NASA szakemberei. A Földön minden rendben volt, de az űrállomáson a beüzemeléskor többször rakoncátlankodott a szekrény méretű berendezés.

„Ismerjük a vizelet összetételét, ám az újrahasznosítás során olyan kémiai változásokon esik át, amelyeket még nem mindig értünk” – idézte Julie Robinsont, a program tudományos munkatársát a Reuters.

A NASA Marshall Űrkutatási Központjában készülnek a pótalkatrészek, amelyeket a tervek szerint a február 7-én induló Endeavour űrsikló visz az űrállomásra.

A tisztító – ez az első ilyen funkciójú eszköz az űrhajózás történetében – a betáplált víz 92-94 százalékát tudja ivóvízzé alakítani. Folyamatos működésének köszönhetően hét köbméterrel kevesebb vizet kell évente az űrállomásra juttatni.

A víz-újrahasznosító be rendezés
A víz-újrahasznosító be rendezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.