Napi felfedező

Holdutazó sarki csér

A sarki csér élete folyamán akkora távolságot repül át, mintha háromszor oda-vissza megtenné a Föld–Hold-utat – mutatták ki dán tudósok. Ez a tengerimadár-faj a legtöbbet vándorló élőlény a világon, azonban míg korábban általában 40 ezer kilométerre becsülték a csér által évente megtett utat, addig a legutóbbi mérések szerint ez meghaladhatja a 80 ezer kilométert is. Egy sarki csér akár 34 évet is elérő élettartama alatt ez 2,4 millió kilométert tesz ki, ami három Hold-látogatásnak vagy hatvan Föld körüli útnak felel meg. (MTI)

Újabb rákgén

A prosztatarák agresszív formájára utaló génmutációt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A prosztatatumor a tüdőrák utáni második vezető daganatos halálozási ok az Egyesült Államokban, ahol tavaly 192 ezer friss esetet diagnosztizáltak, és a betegségben 27 ezren hunytak el. Az esetek döntő többségében a daganat igen lassan nő, és nem ad áttéteket, ám nagyon nehéz elkülöníteni az agresszív rákformákat. A most felfedezett pontmutáció viszonylag kön nyen kimutatható, ugyanakkor a kutatók szerint csak a hajlamot, és nem magát a betegséget jelzi. (MTI)

Vesekárosító ólom

Az amerikai tinédzserek véréből alacsony koncentrációban mutatható ki az ólom, ám még ez az igen csekély menynyiség is károsítja a ve séjüket – derült ki egy kö vetéses vizsgálatból. A Johns Hopkins Egyetem tudósai 769, tizenkét és húsz év közötti tizenéves adatait tanulmányozták. A pácienseket a vér ólomtartalma alapján négy csoportba sorolták. Akiknél a legmagasabb adatokat mérték, valamelyest lelassult a vese kiválasztó funk ciója, ami későbbi veseproblémák kialakulását vetíti előre, amikor az érintetteknél magas vérnyomás vagy dia bétesz alakul ki. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.