Az oltás nem okoz bölcsőhalált

Érdemes tudományosan cáfolni tudománytalan pletykákat? Például azt, hogy a védőoltások csecsemőkori hirtelen halált („bölcsőhalált”, elterjedt angol rövidítéssel SIDS-et) okoznak? Ez az ostobaság makacsul tartja magát, persze azért is, mert a SIDS valószínűleg összetett okait a mai napig nem ismerjük. Rengeteg teória létezik, de egyikre sincs cáfolhatatlan bizonyíték. Illetve arra igen, hogy mi nem okozza: az oltás.

Dr. Mechtild Vennemann, a münsteri egyetem tudósa munkatársaival rengeteg közleményen, dokumentumon rágta át magát. Miután egzakt statisztikai módszerekkel „megtisztították” az adatokat, úgynevezett metaanalízisnek vetették alá őket. Öszszesen 716 csecsemőkori hirtelen halálesetet jártak körül. Kiderült, hogy a védőoltások nem hogy rontanák, de kifejezetten javítják a túlélési esélyeket. Nemcsak az vált nyilvánvalóvá, hogy az oltást követő első hetekben egy cseppet sem nőtt meg a hirtelen csecsemőhalában elvesztett csecsemők száma, de bebizonyosodott, hogy a korábban megvádolt szamárköhögés elleni oltóanyag beadása mintegy a felére csökkentette a bölcsőhalál rizikóját. Ennek pontos okát nem tudják, de gyanítják, hogy a nem oltottak közül, a betegségre jellemző légzéskimaradás miatt is vesztettek el gyerekeket. És mert a már szerencsére ritkaságszámba menő szamárköhögés tüneteit nem ismerték fel, e haláleseteket is tévesen a SIDS számlájára írták.

Az oltások a medicina sikerfejezetei, nap mint nap milliók életét mentik meg. Ahol megingott irántuk a bizalom, rengeteg baj történt. Gondoljunk csak az oltások tömeges elutasítása miatti német és brit kanyarójárványokra (nálunk kötelezően oltanak e fertőzés ellen).

Nem csak érdemes, kötelező cáfolni a tudománytalan pletykákat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.