Sosem látott felvételek szumátrai tigrisekről

A szumátrai dzsungelben felállított speciális kamerák páratlan felvételeket készítettek egy anyatigrisről és kölykeiről. Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él vadon.

Speciális videokamerákat állítottak fel az indonéziai WWF kutatói, hogy megfigyeljék a szumátrai dzsungelben élő tigriseket. Korábban állóképeket rögzítő fényképezőgépekkel próbáltak információkat szerezni az állatokról, ám a képek életlenek lettek. Az infrakamerák felállítása után egy hónappal sikerrel jártak: a felvételen egy anyatigris és kölykei láthatók, amint megállnak, hogy megszimatolják és megvizsgálják a kamerát. Ezek az első közös felvételek egy anyatigrisről és kölykeiről.

A kamera az anyatigrisen és kölykein kívül egy hím szumátrai tigrist és zsákmányállatait (vaddisznó, szarvas) is megörökítette, valamint felvételeket készített más állatfajokról, többek között tapírokról, makákókról, tarajos sülökről és cibetmacskákról. Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él a vadonban. Sajnos életterük csökkenése és az orvvadászat folyamatos veszélyt jelent rájuk.

Az infravörös érzékelőkkel ellátott kamerákat a környezetükben portyázó állatok testhőmérséklete aktiválja. E műszerek segítségével a kutatók képesek azonosítani a tigrisek által leggyakrabban használt területeket, valamint nyomon követhetik ez egyes példányok mozgását.

2010. február 14-én a kínai naptár szerint a tigris éve kezdődik. A WWF ekkor indítja el az egyéves Dupla vagy semmi elnevezésű kampányát. Idén szeptemberben Vlagyivosztokban „tigris”-csúcsot tartanak, melynek házigazdája Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, és amelynek támogatói között szerepel a Világbank és a WWF is. A szervezet célja nemcsak az, hogy megmentse a tigriseket a kihalástól, hanem hogy 2022-ig megduplázza egyedszámukat. A vadon élő tigrisek száma mára mindössze 3200-ra csökkent, és a jelenlegi szisztematikus irtások nagyon gyorsan az egyedek teljes kipusztulásához vezethetnek.

Az egyik kölyökről készült felvétel (A video a honlapon látható)
Az egyik kölyökről készült felvétel (A video a honlapon látható)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.