Napi felfedező

Vizsgálják a bálnaincidenst

Új-Zéland vizsgálatot indított az Ady Gil ausztrál környezetvédő hajó és a Sonan Maru japán bálnavadászhajó szerdai összeütközése miatt. Az új-zélandi külügyminiszter felszólította a Sea Shepherd környezetvédő szervezetet és a japán bálnavadászokat, hogy ne veszélyeztessék emberek életét a déli félteke tengerein. A vizsgálatban Ausztrália is közreműködik. (MTI)

 

Ökocélból tűzhalirtás

Több mint 300 búvárnak engedélyezték a tűzhalak begyűjtését a karib-tengeri Kajmánszigetek körül. Az invazív és falánk halak komolyan veszélyeztetik a szigetcsoport körüli korallzátonyok élővilágát. Az eredetileg a Csendes- és az Indiai-óceánban honos tűzhalnak a Karib-tengerben nincs természetes ellensége, és havonta akár 30 ezer ikrát is lerak. (MTI)

Ősvírus az emberben

Az ember genetikai állományában egy állati vírus maradványait hordozza, amely legalább 40 millió évvel ezelőtt fertőzte meg elődeinket – közölték japán kutatók a Nature tudományos magazin szerdán megjelent számában. A behatoló az úgynevezett Borna-vírus, az agyat megfertőző kórokozó, amelyet az 1970-es években azonosítottak. A tudósok az emberi genomban több olyan töredékre bukkantak, amelyek a vírusból származnak, például két gén formájában is. Utóbbiak akár működhetnek is, ám az még nem tisztázott, hogy mi a feladatuk. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.