Régi könyvek illata

Aki szereti a régi könyveket, ismeri azok semmivel össze nem keverhető, egy kicsit dohos, egy kicsit savas, mégsem kellemetlen illatot. De vajon a még oly szakszerűen tárolt kötetek lapjai vajon mitől kapják ezt a szagot? Megismerhető-e ennek az illatanyagnak az összetétele? Ha igen, ez a tudás komolyan segíthet a könyvtárosoknak és a restaurátoroknak, hogy megvédjék papíralapú kincseinket.

Matija Strlic, a londoni Fenntartható Örökség Központjának kutatója szerint nem hiú remény, hogy eleink munkáit megóvjuk az enyészettől. Szlovéniai munkatársaival és a Holland Nemzeti Archívum segítségével végzett kísérleteiről nemrégiben adott számot az Analytical Chemistry című szaklapban. A kutatások eredményeként immár pontosan megállapítható a régi papírok összetétele és állapota, amennyiben elemezzük a belőlük áradó illatanyag szerves összetevőit.

Strlic elárulta, hogy az ötlet egy könyvtárban fogalmazódott meg benne, amikor látta, hogy a restaurátor megszagolja a javításra szoruló könyvet, hogy megállapítsa, vajon milyen papírból készült. „Úgy gondoltam, műszerekkel talán pontosabb eredményre juthatnánk” – tette hozzá.

A kutatók összesen hetvenkettő darab, különböző fajta és különféleképpen tárolt, XIX. és XX. századbeli papírminta illatanyagát elemezték, amihez a kromatográfiát (folyadékelegyek szétválasztására szogáló vegyi eljárást) és a színképelemzést hívták segítségül. Úgy találták, hogy egyes öszszetevők megbízható markerei (jelzői) a papírok bizonyos tulajdonságainak, mint például a lignin (a növények elfásodását előidéző vegyület), amely viszonylag hamar rontja a papírt. A hordozható készülék, amellyel az illékony összetevők felderíthetők, már rendelkezésre áll. További fejlesztéssel lehetővé válik egy speciális, a levéltárban, könyvtárban, múzeumban alkalmazható változat előállítása. Ha ezzel az „elektronikus orral” beleszagolunk a régi könyvek körüli levegőbe, lehetővé válik majd, hogy kiválasszuk azokat a könyveket, amelyek már olyan „törékeny” állapotban vannak, hogy nem szabad őket kikölcsönözni, vagy megállapítsuk, melyek szorulnak sürgős restaurálásra.

Kiszagolható az állapotuk
Kiszagolható az állapotuk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.