Zöldség a doppinglistán
Pedig a cékla teljesítményfokozó hatását Stephen J. Bailey, brit sportorvos bizonyította be, és cikkét a Journal of Applied Physiology (Alkalmazott Élettan) nevű szakfolyóiratban le is közölte. Nyolc 19–38 év közötti sportembert itattak hat napon át napi 500 milliliter céklalével, majd szobabiciklihez kapcsolt orvosi műszerekkel vizsgálták a teljesítményüket. A kísérletet placebónak használt ribiszkeszörppel, pontosan ugyanolyan körülmények között megismételték. Cékla hatására szignifikánsan megnőtt a teljesítőképesség. Azt tudták, illetve bebizonyították, miért – csökken a sejtek oxigénfogyasztása. A céklának ugyanis kiemelkedően magas a nitrátkoncentrációja, amely a szervezetben nitrogénoxiddá lebontva, befolyásolja, serkenti a sejtek „erőmű veit”, a mitokondriumokat (ez a ribiszkeszörpről nem mondható el). A céklának még egy kedvező hatását bizonyították: kis mértékben, de csökkentette a vérnyomás felső értékeit.
A „serkentő hatású” céklalé az amatőröket biztos nem fogja igazán lázba hozni. Ám a profi kerékpárosok, versenyfutók nem lehetnek finnyásak, amit az is bizonyít, hogy ez a szakcikk meglepően nagy nemzetközi publicitást kapott. Hogy mennyire válik be a gyakorlatban, még nem világos. Az viszont bizton kijelenthető, hogy nem árt…