Napi felfedező

Szigeti birtokközpont

Először sikerült teljes egészében feltárni egy középkori birtokközpontot Magyarországon. Az óbudai Hajógyári-szigeten talált leletek között rengeteg, a XIII. század végétől a XV. század közepéig tartó időből származó kerámia van. Sok a mezőgazdasági jellegű vaslelet is, de találtak néhány pénzérmét is, köztük egy Zsigmond király korabelit. (MTI)

Stradivari lakkja

Stradivari elég egyszerű lakkal vonta be hegedűit, kissé a festők módjára, főleg esztétikai és talán akusztikai célból - mutatta ki egy francia-német tanulmány, amely azonban nem fedte fel teljesen a hegedűkészítő művészetét övező rejtélyt. Az elmúlt két és fél évszázadban Stradivari mintegy ezer húros hangszerének több mint a fele napjainkig fennmaradt, és hangzásuk sok hipotézist és vitát váltott ki. (MTI)

Macskavírus és a HIV

A HIV vírusban lévő, eredetileg macskavírusból származó genetikai potyautas segítheti a kórokozó átlépését és szaporodását az embereknél - közölték amerikai kutatók a Nature Structural and Molecular Biology című lapban.
A megállapítás nemcsak a vírus eredetének feltérképezéséhez nyújt segítséget, de új vakcinák megtervezéséhez is használható információkat ad. HIV-szerű vírusok más állatokban is vannak, ám csak a macskákat fertőző FIV-nek van közeli rokonsága a HIV vírussal. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.