3D tévéadás Magyarországon

Már jövőre elindulhat Magyarországon egy háromdimenziós tévéadás próbaüzeme, értesült a hwsw.hu informatikai portál. Az Antenna Hungária vezérigazgatója, Jean-Francois Fenech egy a digitális sugárzást népszerűsítő vidéki rendezvényen vetette fel, hogy cége jövőre elkezdi tesztelni az újítást.

Szakértők szerint a most kiépítés alatt álló digitális sugárzás műszaki alapjaira építkeznek majd: ezt valószínűsíti, hogy ez a hálózat 2011-re már csaknem országos lefedettségű lesz, de az is, hogy a DVB-T - re alapuló kereskedelmi szolgáltatások már jövőre működnek majd a világ több pontján, többek között Dél-Koreában.

A hazai teszt közeli kezdete azért is ígéretes, mert így technológiai irányzatot diktáló, s fejlesztéseket befolyásoló országgá válhatunk, nem beállva azon államok sorába, akik már a teljesen kész rendszereket veszik meg. A kreatívan gondolkodó hazai tévés és internetes szakemberek pedig olyan tudást szedhetnek össze, amelyet készpénzre válthatnak, amikor tömegesen indulnak el a 3D TV adások, világszerte.

Háromdimenziós tévéadásokkal eddig csak műholdas technológiával, Nagy-Britanniában és Japánban kísérleteztek, s ebből egyelőre Nagy-Britanniában lesz kereskedelmi szolgáltatás: a BSkyB jövőre induló adásának vételéhez HD kompatibilis beltéri egység és speciális tévékészülék kell.

A folyamatnak persze még az elején vagyunk: egyelőre januárban a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon bemutatják az első olyan háromdimenziós tévékészülékeket, amelyeket már érettnek tartanak a kereskedelmi forgalmazásra: a fejlesztésekben a Samsung, a Sharp és az LG jár élen. A tévék elterjedése persze korántsem lesz olyan gyors, mint a mostani lapos tévéké. Hiroshi Sasaoka, a Sharp Europe vezérigazgatója szerint előbb a csökkentett energiafogyasztású és szebb képet adó led háttérvilágítással dolgozó készülékek futnak fel, s ezt követően jöhet a háromdimenziós készülékek kora. 2012-ben a becslések szerint harmincmillió 3D készüléket adnak majd el világszerte, míg az idén, a válság közepette 130 milliós normál lapos tévé került a fogyasztókhoz.

A háromdimenziós tévé egyébként nem lesz olcsó mulatság, elvégre magasak a gyártási költségek, erős informatikai hátteret igényel az adások előállítása, s a 3D televíziók is aranyárban lesznek megvásárolhatók. Miért? A térbeli mozgóképet két lencséből álló nagyfelbontású kamerákkal rögzítik, s az adás sugárzása komoly sávszélességet igényel, hiszen a képi információt lényegében duplázva kell elküldeni. A térben egymástól eltolt képekből a 3D tévé állít elő olyan képet, amelyet 3D-s szemüvegekkel - később remélhetőleg
a nélkül - nézve maga az ember is térbelinek lát.

Epic Mickey - Miki egér 3D-ben
epic mickey, disney, játék,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.