Kincsesbánya trák sírlelet

Folytatódik a bolgár régészek szerencsesorozata: egy trák arisztokrata sírdombjára bukkant a Veselin Ignatyov vezette kutatócsoport Bulgária déli részén, Nova Zagora közelében.

A Szófiától 260 kilométerre keletre lévő Karanovóban előkerült sírdombba az I. század végén, a II. század elején temették el az előkelőséget. A lelőhely rendkívüli gazdagságú. Többek között ezüst- és bronzedények kerültek elő nagy számban, de találtak benne egy kocsit, aranygyűrűket és egyéb ékszereket, agyag- és üvegedényeket.

A leletek között talán a legszebb a két ezüstkupa, amelyek oldalát Erosznak, a szerelem görög istenének az aranyozott képével díszítették. Ezek szinte teljesen épen kerültek elő a sírból. Mivel feliratos tárgyat nem találtak a sírban, egyelőre nem lehet azonosítani a halott személyét, csak annyi bizonyos, hogy a trák odrüszi törzs nagyon gazdag leszármazottja lehetett.

Az odrüszi törzs a trák törzsek többségét egyesítette uralma alatt a Kr. e. IV. században. Hatalmuk lefedte a mai Bulgária nagy részét, a mai Románia és Törökország egy részét, s habár az idegenek királynak nevezték uralkodójukat, a megnevezés azért nem pontos, mert sohasem sikerült az összes trák törzset uralmuk alatt egyesíteniük. Ignatyov elmondta, hogy próbaásásokon a közelben nemrégiben egy két- és egy négykerekű kocsit is találtak, ezért folytatják a környék feltárását, noha a rossz idő és a sírfosztogatók nehezítik munkájukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.