Napi felfedező

Rákgyógyszer kenguruból

A kenguruk speciális, DNS-javító enzimje az embernek is hatásos védelmet nyújthat a bőrrák ellen - közölték hétfőn ausztrál kutatók. A Melbourne-i Egyetemen vizsgálják az erszényes emlős DNS-ét, a napsugárzás káros hatásától megvédő enzim helyreállítja az örökítő anyagban a károsodást, amelyet a napsugárzás okoz, ezáltal segít a bőrrák megelőzésében. (MTI)

Charles Simonyi-díjasok

Kollár László pécsi kémikusnak, Simon István szegedi biológusnak és S. Varga Pál debreceni irodalomtudósnak adták tegnap az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat. Az egyenként hárommillió forint értékű díjat Kollár László a koordinációs kémia terén elért eredményeiért, Simon István a fehérjék szerkezetét meghatározó alapelvek feltárásáért, S. Varga Pál pedig a klasszikus magyar irodalom kutatásáért kapta. (MTI)

Fertőző a magány

A magány, akárcsak az influenza, ragályos - állapították meg amerikai kutatók. Szerintük az egyedüllét csoportok között terjed, és a nőket könnyebben legyűri, mint a férfiakat. A San Diegó-i és a Harvard Egyetem tudósai szerint a magányos emberek környezetükre is ráragasztják érzelmeiket, aminek következtében megmaradt barátaikat is megfertőzik, akik szintén elmagányosodnak és elszigetelődnek a társadalomtól. Ilyesmit korábban a majmok viselkedésének kutatói is tapasztaltak már. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.