Ilyen lesz a Google-mobil (?)

Bár a keresőjéről ismert cég egyik fejlesztési igazgatója rendszeresen cáfolja (legutóbb november elején határolódott el az ötlettől), az interneten makacsul tartja magát a hír, hogy jövőre a Google saját márkás mobiltelefonnal rukkol elő.

Ezúttal a TheStreet.com online üzletihír-szolgáltató frissítette fel a témával foglalkozó pletykafolyamot, néhány új információval is kiegészítve az eddigieket

Az utóbbi években azok a gyártók tudtak a piaci erőviszonyokat érdemben módosító áttörést elérni a mobiltelefon- és a számítógépiparban, amelyek a hardvert és a szoftvert egy egységként kezelve hoztak létre új termékeket. Példaként a saját operációs rendszerrel működő Apple- és RIM-telefonokat említhetjük, amelyek Windows Moblie-lal vagy Symbiannal valószínűleg nem keltettek volna feltűnést, mint ahogy a RIM OS vagy az Apple OS se okozott volna forradalmat mondjuk egy Motorola telefonon.

Itt kapcsolódik a történetbe a Chrome OS és az Android, a Google saját operációs rendszere (mindkettő Linux-alapú, és a napokban felröppent hírek szerint a gyártó talán hamarosan egybeolvasztja őket). Az Androidról szóló, eddig megjelent kritikák meglehetősen kedvezőek: kis helyet foglal, gyors, erőforrás-takarékos, jól kezeli az érintőkijelzőt, és nyílt forrású, azaz könnyű rá alkalmazásokat fejleszteni. Az androidos mobilok már léteznek: Amerikában a Motorola, Ázsiában a HTC számít a legnagyobb fejlesztőjüknek. Ha a keresőcég is belépne erre a
piacra, az annyiban jelentene minőségi ugrást, hogy a saját operációs rendszeréről nyilván a Google tud a legtöbbet, azaz megnyílna a lehetőség a szoftver lehetőségeihez a legpontosabban illeszkedő hardver kifejlesztésére.

Arról természetesen nincs szó, hogy a Google telefongyárakat épít valamelyik olcsó bérű távol-keleti országban. Inkább valamelyik meglévő gyártóval fog össze egy saját márkás, közösen fejlesztett készülék előállítása érdekében. A tippekben az első helyen a tajvani HTC szerepel, ez a cég rendelkezik ugyanis a legkiterjedtebb androidos tapasztalatokkal.

A TheStreet.com hírében az is szerepel, hogy a Google esetleg a netbook-üzletbe is belevág, azaz hamarosan Chrome operációs rendszerű számítógépekkel és androidos mobiltelefonokkal is jelen lesz a piacon, és mindkettőt Google márkanév alatt kínálja. A hírforrás azt is tudni véli, hogy mindkét eszköz Qualcomm csipekre épül majd. A Google-mobilról annyit lehet "tudni", hogy nem a mobilszolgáltatókon, hanem hálózatfüggetlenül és relatíve olcsón árulják majd. A készülék természetesen érintőképernyős lesz, nagy kijelzővel és kevés gombbal.

Olyan telefon, amelyikre a fenti leírás szinte pontról pontra ráillik, már ma is létezik, igaz, nem kártyafüggetlenül. A Huawei gyártja, és a T-Mobile árulja (nálunk 50-70 ezer forintért). Hogy mennyiben tudhat ennél többet egy esetleges majdani Google-készülék, az talán jövőre kiderül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.