Térképek vagyunk a mikrobáknak

Mindenki egészen egyedi arányban hordozza magában a baktériumok különböző törzseit. A Coloradói Egyetem kutatói elsőként rajzolták meg az ember „mikrobiális térképét”, amelynek elemzése nyomán kiderült: egyénenként nagyon eltérő a különféle baktériumok előfordulási gyakorisága.

A kutatás elsődleges célja annak felvázolása volt, hogy egy egészséges ember milyen mikrobákat hordoz magában. Ennek az információnak a birtokában ugyanis több információhoz jutnánk a betegségek természetét illetően is. A tudósok így csupa egészséges embert választottak ki a kutatásban való részvételre, akiknek a testtájait alapos vizsgálatnak vetették alá.

„Az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy rádöbbentünk: még az egészséges emberek között is milyen sokféle variációja van a baktériumok arányának” – nyilatkozta Rob Knight, a kutatás egyik kulcsfigurája. Azon túl, hogy a különböző testtájakon (például homlok, köldök, lábfej) a bőr eltérő jellege következtében egészen más jellegű mikroorganizmusok telepszenek meg, mindez még személyenként is erősen változik. A felfedezés akkor kap különös jelentőséget, ha figyelembe vesszük, hogy ezek a baktériumtörzsek erősen kihatnak az egészségi állapotra – közölte a Science. Egy emberi lény ugyanis körülbelül százbillió mikrobát hordoz magában, amelyek fontos szerepet játszanak a fiziológiai folyamatokban, az immunrendszer működtetésétől a megfelelő emésztés biztosításáig.

A kísérlet három hónapig tartott, ezalatt az alanyokat négyszer vizsgálták meg. Így az időbeli változások nyomon követésére is lehetőség nyílt. A kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy az egyes emberek baktériumállománya az idő előrehaladtával csupán minimális mértékben változik. Az eredmények újabb dilemmákat hoztak felszínre. „Rengeteg megválaszolásra váró kérdésünk van” – mutatott rá Noah Fierer, a kutatásból készült tanulmány egyik társszerzője. „Miért különböznek ennyire az egészséges embereken megtelepedő baktériumtörzsek? Vajon ez már születéskor így van, vagy folyamatosan alakul ki az évek során? És mekkora jelentőséggel bír mindez? Minderre még nem tudunk kielégítő választ kínálni.”

A mikrobiális közösségek személyre szabott változékonysága érdekes kérdéseket vet fel a tudományos közösség számára. A további vizsgálatok feltárhatják, hogyan okoz vagy előz meg betegségeket a különböző baktériumok arányának megváltozása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.