Technofile

Ingyen-GPS

A jövőben a holland autótulajdonosok a megtett kilométerek után fizethetnék a gépjárműadót egy tervezet szerint a díjszámítás alapjául szolgáló adatokat pedig GPS-ek segítségével nyernék. Eszerint 2012-ig minden hollandiai rendszámú autót fel kell szerelni GPS-szel. A beépítés költségeit az állam magára vállalja, cserébe a készülék számolná az adóalapnak számító kilométereket.

Magyar 4G

Magyar fejlesztés a Nokia Siemens Networks legújabb hálózati eszköze, amellyel a mai mobilinternetnél tízszer gyorsabb LTE-rendszerekre állhatnak át a mobilszolgáltatók. Ehhez még csak a bázisállomásokat sem kell feltétlenül lecserélni: csupán egy szoftverfrissítés szükséges a GSM-ről és 3G-ről LTE-re váltáshoz.

Wifi mindenkinek

Nagy-Britanniában a 186 000 lakosú Swindon lehet az első település, ahol a lakosok ingyen használhatják a helyi wifihálózatot. A városi tanács építi ki a teljes lefedettséget biztosító, 1400 WLAN-hotspotból álló rendszert, 1.1 millió euróért. A teljes hálózat várhatóan jövő áprilisra készülhet el.

Full HD YouTube

A YouTube is fejleszti magát a lapos tévékhez: immár Full HD-s minőséget tud biztosítani a YouTube videomegosztó portál. A cég nem aggódik az esetleges infrastrukturális problémák miatt, amelyet a terjedelmesebb fájlok okozhatnak: a felhasználók által feltöltött videókat továbbra is 10 percre korlátozzák, a fájlok maximum mérete azonban 2 gigabyte-ra nő.

Gyorsabb ügyfélszolgálat

Az Oracle bemutatta új adatbázisszerverét, amelyben olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek gyorsítják az ügyfélszolgálatok és más adatigényes részlegek működését. A 11G R2 nevű fejlesztés gyorsabb processzorokkal, flashmemóriával és jobb tömörítéssel gyorsítja a működést, de különleges tulajdonsága, hogy képes megjegyezni, mely adatokat használják gyakran. A rendszer azokat a merevlemezek külső részére írja, ahonnan lényegesen gyorsabb az elérés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.