Már a megelőzés az első a dohányzásban

A dohányzás, illetve a függőség megelőzése lett mind a társadalmi, mind a tudományos kezdeményezések új iránya. Iskolai oktatóprogramot dolgoztak ki itthon, míg Amerikában a nikotinfüggőség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot engedélyeztetik.

Mindinkább a függőség megelőzésére és már nem a dohányzás okozta szenvedély kezelésén dolgoznak a szakemberek. A napokban be is jelentették, hogy engedélyeztetik a nikotinfüggőség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot. A vakcinák szabadalmaztatására, illetve kifejlesztésére kötött megállapodást a GlaxoSmithKline és a Nabi Biopharmaceuticals. A két cég NicVAX néven nikotinfüggőség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot engedélyeztet, és megkezdik egy második generációs vakcina fejlesztését is. A kutatók abból indultak ki, hogy a nikotinfüggőség krónikus, visszaeséses állapot, amelytől első nekirugaszkodásra csak a dohányosok egy csekély kisebbsége képes tartósan megszabadulni. A nikotin addiktív hatása ugyanis még a kokainénál vagy a heroinénál is erősebb. A vakcina „titka”, hogy a nikotinhoz kötődő antitestek termelésére serkenti az immunrendszert, az antitestből és nikotinmolekulából álló struktúra pedig túlságosan nagy, hogy átjusson a vér-agy gáton. A hatóanyag így megakadályozza, hogy a nikotin eljusson agybéli receptoraihoz, és elejét veszi a rendkívül addiktív örömérzésnek, amelyet a dohányosok és a nikotinkészítmények élvezői átélnek. Ha a vakcina beválik, az a kutatók szerint a leszokások 90 százalékában jelentkező visszaesés megelőzésében is segíthet.

Mindeközben itthon az iskolapadsorok között hirdettek harcot a szenvedély kialakulásának megelőzésére. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet most mutatta be a Ciki a Cigi általános iskolai dohányzásmegelőzési programja. A program egyik legfontosabb célja, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szoknak rá a dohányzásra. A 3–5., illetve 6–8. osztályos tanulóknak szóló komplex program külön szól a tanárokhoz, külön a gyerekekhez ,és egy élethű, a dohányzás által okozott betegségeket bemutató demonstrációs bábu is tartozik a módszerhez.

Az órák során bemutatják a dohányzás történetét, a döntési és választási helyzeteket, a gyerekek tisztán láthatják a befolyásoló tényezőket, megismerhetik a dohányzás okozta betegségeket, a passzív dohányzás káros hatásait, a függőséget, vagy például azt is, hogy mi van a cigarettában.

Ma a nemzetközi Ne gyújts rá! mozgalom világnapján egyelőre annyit kérnek a szakemberek, hogy ezen az egy napon bírja ki mindenki cigaretta nélkül, tudván, hogy a dohányzás az első számú halálozási ok az egész világon. A dohányzás felelős a tüdőrák okozta halálozás 90–95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30–35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80–85 százalékáért, míg a szív- és érrendszeri betegségek 25–30 százalékáért.

Magyarországon a lakosság egyharmada rendszeresen dohányzik, tíz nőből 2,5, míg tíz férfiból négy gyújt rá rendszeresen. 2004-es adatok szerint 23000 ember halt meg hazánkban aktív dohányzás okozta betegség következtében. Emellett külföldi számítások hazai adaptálásával nyert adatok szerint évente 3500 embert veszítünk el a passzív dohányzás ártalmai miatt.

Különösen veszélyeztettek a gyerekek: nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás is egyre fiatalabb korban alakul ki, Magyarországon például 10-ből csaknem 6 tanuló kipróbálta már a cigarettát, a korosztály negyede rendszeresen dohányzik, s a dohányosok csaknem húsz százaléka 10 éves kora előtt szívta el első cigarettáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.