Napi felfedező

Óv a vírusfertőzés ellen

Részleges védelmet nyújthat a H1N1 vírus ellen, ha valaki volt már influenzás vagy kapott védőoltásokat a szezonális influenzák ellen - jelentették kaliforniai kutatók. A kaliforniai La Jolla Intézetben húsz évre visszamenően elemezték az influenzáknál előfordult jelzőmolekulákat. Kiderült, hogy az immunrendszer első vonalának T-sejtjei a sertésinfluenza markereinek jelentős hányadát képesek felismerni. (MTI)

Partfogyatkozás

Eltűnőben vannak a Hawaii-szigetek homokos tengerpartjai: a Kauai-sziget strandjainak például több mint 70 százaléka pusztulófélben van. Az erózió egyik oka a múlt század közepe óta tapasztalható tengerszint-emelkedés, de a sok vihar, a tengerparti védőgátak építése, valamint a torkolatok kotrása is hozzájárul a szigetek strandjainak fokozatos eltűnéséhez. (MTI)

Elsüllyesztett tanulmány

A köztársasági elnökhöz fordult a Hulladék Munkaszövetség, kérve, hogy az államfő ne írja alá a közelmúltban módosított termékdíjtörvényt. A környezetvédő szervezet szerint az új jogszabály nem segíti a hulladék keletkezésének megelőzését. Példaként említik, hogy a környezetvédelmi tárca megrendelésére készült hatástanulmány egyértelműen kimutatta a betétdíjas csomagolások környezeti előnyét, ám a minisztérium ezt a tanulmányt nem hozta nyilvánosságra, és olyan törvénymódosítást támogatott, ami hátrányos a betétdíjas rendszerekre. (Népszabadság)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.