Napi felfedező

Mellpótlás saját szövetből

Elsősorban az emlőamputáción átesett nőkön segíthet az az új módszer, amelyet ausztrál kutatók fejlesztettek ki a hiányzó szövetek pótlására. Az eljárás a nők saját zsírsejtjeit használja fel, hogy a műtétet követően visszanövessze a mellet. Ehhez szükség van egy a melltartók kosarához hasonló kamrára, amelyet a megoldott vérellátású zsírszövet néhány nap alatt benő. Magát a kosarat a későbbiekben biológiailag lebomló anyagból készítik. (MTI)

Ausztrál jéghegy

Az Antarktisz jégmezőiről leszakadt, ötszáz méter hosszú és ötven méter magas jéghegy sodródott Ausztrália közelébe. A Déli-sarktól ennyire északra ritkán bukkan fel akkora jégtömb, amekkorát a Tasmaniától 1500 kilométerre délkeletre fekvő Macquarie-szigeten dolgozó ausztrál sarkkutatók fedeztek fel. Az elsodródott jéghegy feltehetően azok közül a hatalmas jégtömbök közül való, amelyek 2000 és 2002 között szakadtak le az antarktiszi Ross-jégselfről. (MTI)

Növényevéssel a klímáért

Egy héten legalább két napig nem kell húst enni, és ez elegendő lenne a globális felmelegedés megállításához - állapította meg egy brit kutatás. A hús fogyasztása azért játszik szerepet a klímaváltozásban, mert a tehenek emésztésük során hatalmas mennyiségben termelik az üvegházhatásért felelős metánt, illetve a hústermékek előállítása több energiát és vizet vesz igénybe, mint a zöldségek termesztése. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.