Napi felfedező

Veszélyes túlsúly

A gyerek- és felnőttkori testsúly nem, a kamaszkori elhízás azonban összefüggésbe hozható a szklerózis multiplex kialakulásával - olvasható a Neurology című szaklap legfrissebb számának tanulmányában. Az ott idézett vizsgálatban részt vevők között a gyerekkori és a felnőttkori túlsúly nem növelte a betegség előfordulásának esélyét, ám azoknál, akik 18 évesen elhízottak voltak, kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkezett a szklerózis multiplex. (MTI)

Javuló korkilátások

Ha a jómódú országok társadalmi fejlődésének jelenlegi iránya folytatódik, az Egyesült Királyságban az évezred első esztendejében született gyerekek fele megünnepelheti a századik születésnapját - írja a Lancet. Japánban a 2007-ben született gyermekek előreláthatólag 107 évig élnek. Várhatóan a nyugdíjkorhatár is kitolódik a fejlett világban, az aktív évek során ledolgozott órák száma viszont változatlan marad. (MTI)

Humán-DNS állatokban

Egy brit kutatási program arra a kérdésre keresi a választ, hogy hol húzódnak az emberi DNS (állat)kísérleti felhasználásának határai. Technikai szempontból már ma is sok minden megtehető - nemrég például emberfület növesztettek egy egér hátára, és az is felmerült, hogy tehén, illetve nyúl petesejtjét felhasználva hozzanak létre emberi embriót -, ám a próbálkozásoknak sokféle kockázata lehet. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.