Erősítsük az immunrendszert!

December közepén az influenzajárvány elérheti a csúcspontját - mondta néhány nappal ezelőtt Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos. Azt követően, a szabadságok és a diákok téli szünete miatt csökkenhetnek az influenzaszerű megbetegedések, de januárban újra nőhet a számuk.

Jelenleg Magyarország még abban a szerencsés helyzetben van, hogy alacsony az influenzaaktivitás - legalábbis, ha Ukrajnára gondolunk. Ha szerencsések vagyunk, továbbra is így marad, de csak a szerencsében nem bízhatunk, ezért kell időben felkészülni. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a vírus H1N1 variánsának terjedése az ország minden területén fellelhető. A leginkább érintett korosztály a 15 és 34 év közöttieké, emiatt tehát nagyon fontosak az iskolai oltások.

Az influenza elleni védekezésnek fontos része az immunrendszer erősítése. A szervezet védőbástyájának minél jobb kondícióban tartását azonban ellehetetleníti a vitaminhiány, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód.

Az átlaglakosság számára azonban - főleg megelőző jelleggel - a nagy dózisú vitaminszedés nem ajánlott. Egy 29 vizsgálat eredményeit áttekintő tanulmány megvizsgálta, hogy elkerülhetők-e az influenzaszezonban gyakran előforduló hurutos-megfázásos megbetegedések nagydózisú C-vitamin-szedéssel. Az eredmények alapján - amelyet az ÁNTSZ a minap tett közzé - ez nem ajánlott, mert nincs bizonyítva a hatékonysága. Nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra sem, hogy például a homeopátiás készítmények hatékonyak lennének az influenza megelőzésére. (Ö. Z.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.