Technofile

Új hűtésű notebook

Az Asus száműzné a hordozható gépekből a ventilátorokat: a cég egyik tervezője egy prototípuson mutatta be, milyen technológiával újítanák meg a gépek hűtését. Ennek köszönhetően a számítógépek csendesebbek lesznek, s jóval kevesebb energiát fogyasztanak majd, így az üzemidejük változatlan akksiméret mellett akár 10 óránál is több lehet.

Feltételes forráskód

Bécs vezetői bizonyos feltételekkel vezetik be a nyílt forráskódú programokat, amelyek fejlesztésére helyi cégek pályázhatnak. Ezek között van, hogy a szoftverek fejlesztőinek nyilvánosságra kell hozniuk az alkalmazásuk forráskódját, és annak az European Union Public Licence hatálya alá kell tartoznia. A pályázaton minden olyan helyi cég indulhat, amelynek legfeljebb 250 dolgozója van.

Fordítószemüveg

Valós idejű fordítószemüveget fejleszt a japán NEC elektronikai vállalat. A tolmácsgép egy szemüvegre szerelt parányi kijelzőből és a felhasználó derekára erősített központi egységből áll. A Tele Scouter mikrofonja által fogott beszéd a központi egységre fut be, onnan pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy távoli szerverre kerül, amely a processzorigényes hangfelismerést és fordítást végzi. A lefordított szöveg végül a szemüvegre szerelt kijelzőn jelenik meg.

Digitális város

Digitálissá alakítja Szolnokot a Magyar Telekom. A városban mobilfizetéssel intézhetők majd az ügyek, de elérhetővé válik számos biztonsági és kényelmi szolgáltatás is a háztartásokban, mint az IP-kamerás közvetítés. A legújabb szolgáltatásokat élő tesztkörnyezetben, úgynevezett Home Labekben próbálják ki.

Mobilkortörténet

Mobil-kortörténeti kiállítást szervez a miskolci Hermann Ottó Múzeumban az egyik mobilos szaklap. A csütörtökön nyíló rendezvényen megtekinthetők a hazai piacon eddig kapható készülékek, főbb tartozékaik és bemutatják a mobilipar húsz évének jelentősebb cégeit és találmányait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.