Lábnyom-automata a repülőtéren

Fura kis készüléken akadt meg a szemem a San Franciscó-i repülőtér nemzetközi termináljának egyik folyosóján. Akár egy bankjegy-automata, de mégsem. Monitorjáról kiderül, ki-ki soron következő utazásának szénegyenlegét, egyfajta ökológiai lábnyomát számolhatja ki az automatával.

Vagyis azt, hogy utazása során egy főre számítva mennyi szén-dioxiddal szennyezi a légkört. Ha beírjuk a célállomást és azt, hogy a jegy egy útra szól, avagy oda-vissza, a monitor jobb oldalán lévő szénszámláló személyenként kiad egy összeget, amit a megfelelő nyílásba becsúsztatott hitelkártyáról azonnal be is lehet fizetni.

New Yorkig például általában 300-700 dollárba kerül a nyugati parti városból az egy útra szóló jegy. Az automata ehhez még 12 dollárt számol fel, oda-vissza 23-at. Ezzel két tonna szén-dioxidot válthatunk meg. Frankfurtig már ennek háromszorosa, kereken hat tonna szén-dioxid ellenértékét, 76 dollárt kell fizetni egy oda-viszsza útért.

A monitor arról is tájékoztat, ez a pénz a Garcia folyó menti erdővédelmi projektet segíti, vagyis a globális klímaváltozás elleni harcot, a vízminőség javítását és a természetes élővilág megőrzését, de szerepel még a képernyőn a számítás módja is, hogy az utas tudja, hogyan is jött ki a lerótt összeg.

A négy hónapja a repülőtéren üzemelő három készülék népszerű lett, tájékoztatott Sam A. Mehta, a repülőtér környezetvédelmi vezetője, bár pontos számokat a világon egyedülálló szerkezet használóiról nem árult el.

A siker titka egyszerű, az emberek nem érzik magukat annyira felelősnek a szokatlan adakozás leróvása után az okozott szennyezésért. Különösen, hogy a "lábnyom-automata" még számlát is ad, amit - Amerikában vagyunk - sokan költségként meg is próbálnak elszámolni az adóhatóságnál.

A szén-dioxid-számláló automata képernyője
A szén-dioxid-számláló automata képernyője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.