Többet nem veri át a pénztáros

Az összeadással hadilábon álló vásárlók számára ideális megoldás az az intelligens bevásárlókocsi, amelyet a Műegyetemen fejlesztettek.

Egyszerűbb és gyorsabb lehet a bevásárlás a Műegyetemen most elkészült intelligens bevásárlókocsival. Az eszköz a ráillesztett érzékelők (antennák) segítségével felismeri a belehelyezett árukat. "A kijelzőn azonnal megjelenik a termékek ára és leírása, de a vásárló további információkat is kérhet a kiszemelt termékről, például egy könyv bővebb tartalmát is lekérheti" - tájékoztatta lapunkat a fejlesztőcsapat egyik vezetője, Benyó Balázs, a budapesti Műegyetem docense.

A számlát a vásárló kérésére a bevásárlókocsit működtető háttérrendszer készíti el és az azonnal megjelenik a kocsi kijelzőjén. A fejlesztés része, hogy a vásárló a beépített elektronikus rendszer segítségével - ha van erre alkalmas speciális bankkártyája - ki is fizetheti a portékát, így nem kell sorban állni a kasszánál. Az áruházak is biztosak lehetnek abban, hogy valóban azt a portékát viszi ki a vevő, amit korábban kifizetett - ezt egy biztonsági kapu garantálja.

Az intelligens bevásárlókocsi kifejlesztése a Műegyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéke és a Híradástechnika Tanszék közös munkájának eredménye, melyet egy magyar vezetésű európai konzorcium keretében végeztek. A konzorcium 2006-ban azzal a céllal jött létre, hogy létrehozzon egy olyan mobiltelefonokban használható szoftverrendszert, mely lehetővé teszi az alkalmazások gyors és egyszerű elkészítését.

Az első intelligens bevásárlókocsit könyváruházakra méretezték, de igény esetén más áruházakban használt kocsikra is rászabható a rendszer.

A jövő fogyasztói kosara
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.