Piacnyitás a túlvilágra

Közhelynek számít, hogy a világháló egyre többféle szolgáltatással kényezteti használóit. Nemcsak közönséges árukat és mindennapi szolgáltatásokat rendelhetünk interneten, de még imákat, sőt gyónást is, újabban pedig virtuálisan is ott lehetünk tőlünk messze búcsúztatott rokonunk, barátunk temetésén is.

Nagy lépésekkel terjed az ilyenfajta online részvétel lehetősége az interneten. Kétségtelen, hogy nagy szolgálatot jelenthet azoknak, akik minden jó szándékuk ellenére sem tudnának részt venni a temetésen, mert súlyos betegek, vagy éppen mindenórásak.

Különösen hasznos lehet a virtuális részvétel a nagy kiterjedésű országokban, mint a kontinensnyi Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban. Ezekben már működnek temetéseket interneten közvetítő cégek, mint például az ausztrál Funeralcast.com.au, amely immár 300 temetkezési vállalattal, krematóriummal van állandó összeköttetésben.

Egy New York állambeli cég, a Ballard-Duran alig egy éve működik, de máris havonta négy-öt temetésről ad "közvetítést". Áttörésről azért egyelőre nemigen szólhatnak. Panaszkodnak is, hogy a legtöbb temetkezési cég menedzsmentje öreg és konzervatív, nem mutat túl nagy hajlandóságot a távrészvételre. A fiatal vezetők viszont annál lelkesebbek.

Mindenesetre erős az igyekezet az ügyfelek megnyerésére. Például gondosan úgy állítják be a kamerákat, hogy a képeken egyszerre jól látható legyen a koporsó és a mikrofon mögött álló szónok, persze a gyászoló közönség is, gondoskodnak arról, hogy jelszóval védett megemlékező postafiókokba együtt érző szövegeket, fotókat, videókat lehessen küldeni. De magát a temetést is többször újra meg lehet tekinteni, ha már valakinek éppen ilyen kedve támad.

A különös szolgáltatás még éppen csak elindult, de a cégek máris lendületesen fejlesztenek további lehetőségeket. Rövidesen power point megjelenítések is elérhetők lesznek, ha pedig a távoli résztvevők külön megfizetik, akkor közvetlenül küldhetik a temetésre a halottról megemlékező beszédüket, képeiket.

A technika készen áll: a kamerák, a megfelelő sávszélesség, a kódolási eljárások. Már csupán pénz kérdése, hogy egy elidegenedett világban így búcsúzzunk szeretteinktől.

Búcsúzás virtuálisan
Búcsúzás virtuálisan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.