Felhőkarcoló a mezőn

Tizenöt éves kutatás és kísérletezés után Györgyi Viktor megépítette a függőleges tengelyű szélerőmű prototípusát. A berendezés telepítése és üzemeltetése olcsóbb, mint a hagyományos lapátkerekes szélerőműveké, miközben jóval több energiát képes termelni.

Néhány hónapon belül megkezdődik Felcsút határában az első ipari teljesítményű függőleges tengelyű szélerőmű építése - értesült a Népszabadság. A Fejér megyei település határában - Györgyi Viktor kutatómérnök birtokán - már most is működik a világújdonságnak számító technológia tíz méter magas modellje, amelynek a mérési eredményei azt valószínűsítik, hogy a szabadalmaztatott eljárással forradalmasítható a szélenergia hasznosítása.

A négy különböző szakmérnöki diplomával rendelkező Györgyi Viktor 1993 óta foglalkozik a függőleges tengelyű szélerőmű kifejlesztésével, elsősorban azzal a céllal, hogy olyan szerkezetet hozzon létre, amely kiküszöböli a világon legelterjedtebbnek számító lapátkerekes szélerőművek hátrányait.

- Ezek közé tartozik például, hogy a lapátkerekes létesítmények kis szélmozgásnál, illetve túl erős szélben nem működtethetők, a felállításuk, az üzemeltetésük és a karbantartásuk is igen költséges, továbbá az optimális feltételek között csúcsteljesítményük nem haladja meg a 2,7-3 megawattot - sorolja a feltaláló. - Az általam megalkotott függőleges tengelyű szélerőmű minden paraméterében felülmúlja a lapátkerekes modellt.

Legalábbis a számítások és a modellkísérletek ezt valószínűsítik. A függőleges tengelyű szélerőművek turbinája és generátora például nem 80-100 méter magasan, hanem a talajon helyezkedik el, így az összeszerelése és a javítása is jóval egyszerűbb. A felépítmény ultrakönnyű anyagból készül, és hegesztések nélkül, pusztán csavarozással felállítható. A létesítmény várhatóan három-négyszer hosszabb élettartamú lesz, mint a lapátkerekes erőművek, és a teljesítménye is háromszor-négyszer felülmúlhatja a jelenleg használt berendezésekét.

A függőleges oszlopú szélerőmű méreteiben alig tér majd el a ma használatos létesítményektől: átmérőjük 10-20 méter, magasságuk 30-100 méter között változhat. Formájukban leginkább a felhőkarcolókra emlékeztetnek, ugyanakkor a fix telepítésük miatt nem zavarják majd a madárvonulásokat, ráadásul a működésük is szinte zajtalan.

- A találmány legnagyobb erénye, hogy már 0,3 méter/másodperces szélsebességnél megkezdi az áramtermelést, ugyanakkor még az orkán erejű szélben is optimális teljesítményt nyújt - mondja Györgyi Viktor. - Nem elhanyagolható szempont, hogy a függőleges tengelyű erőmű telepítése 20-30 százalékkal, működtetése pedig 40-50 százalékkal olcsóbb, mint a lapátkerekes berendezéseké. Ez azt jelenti, hogy 10-12 év helyett 5-6 év alatt megtérülhet a megépítése.

Györgyi Viktor a fejlesztés anyagi hátteréről nem kívánt részleteket elárulni, így egyelőre csak annyi tudható, hogy a felcsúti kísérleteknek, illetve az első ipari teljesítményű erőmű felállításának a költségeit a magyar befektetők tulajdonában lévő Windcraft Hungary Kft. biztosítja. A feltaláló elmondta, mindenképpen Magyarországon szeretnék megkezdeni a függőleges tengelyű szélerőművek alapanyagainak gyártását, és az első ilyen típusú szélerőmű-parkok megépítését.

A szabadalom pontos működési elvéről egy későbbi konferencián számol be a feltaláló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.