Tükörtojás receptre

Lehet, hogy a szívgyógyászoknak rehabilitálniuk kell a sokat szidott és - egyébként joggal - koleszterinbombának titulált tojást? Mert bár valóban nem nevezhető éppen kalóriaszegény ételnek, de lehet, hogy a hipertóniásoknak kifejezetten használ. Volt már ilyen: a sóról is kiderült, hogy nem (annyira) veszélyes a szívre és az erekre, mint azt korábban gondolták.

Igaz, még csak in vitro, üvegben, lombikban, azaz laboratóriumi körülmények között derült ki, hogy a tojás lebontása során hasznos, úgynevezett biopeptidek szabadulnak ki. Ezeknek olyan hatásuk van, mint a vérnyomáscsökkentők egyik legfontosabb gyógyszercsoportjának, az ACE-gátlóknak. A kanadai Kunstav Majunder és munkatársai a Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű szaklapban publikálták kísérletüket. Ennek során a tojáshoz annyi gyomor-bél enzimet adtak, amennyi az emberi szervezetben termelődik, amikor tojást fogyasztunk. Bebizonyították, hogy az emésztési folyamat szimulációja során bizony jelentős mennyiségben szabadultak fel vérnyomáscsökkentő fehérjék, és azok épen is maradtak, nem bomlottak tovább. Hogy ezek az ember szervezetében valóban szignifikáns mértékben csökkentik-e a vérnyomást, azt már in vivo, állat- és emberkísérletekkel kell bebizonyítani (vagy cáfolni).

Mindenesetre a kísérletek során azt is kiderítették, hogy főleg a tükörtojásból termelődött sok aktív fehérje. Elképzelhető, hogy a jövőben gyógyszer helyett az orvos reggelente tükörtojást ír majd fel? Kevés olajjal...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.