Kérdez és reagál a takarítórobot

2006-ban alapították a Willow Garage nevű, robotok fejlesztésével foglalkozó céget a kaliforniai Palo Altóban. Az évek során egy, akár házimunkára is alkalmazható, PR2 nevű személyi robotot fejlesztettek ki.

Ma már nem nagy probléma a számítógépek megtanítása tárgyak, például tollak, bögrék, asztalok és egyebek felismerésére. Gondok akkor jelentkeznek, amikor változnak a megvilágítási viszonyok vagy a rálátási szögek. Ekkor a számítógéppel irányított robotok zavarba jönnek, és súlyos hibákat követnek el: ütköznek, letérnek a megadott haladási pályáról, nem jutnak el időben az előírt célba.

Kétségtelen, hogy a PR2 állandó irodai környezetben jól vizsgázott, hiszen bement a nyitott vagy félig nyitott ajtón, sőt felismerte a bezárt ajtót, amelyet nem tudott kinyitni, és ezért megállt. Egy másik feladatsorban akkumulátortöltőket kellett csatlakoztatnia a fali konnektorba, amit szép sorjában meg is tett. Nyilvánvaló, hogy ezek kezdeti lépések egy általános célú irodai robot későbbi alkalmazásához.

Szerencsére sikerült a továbbfejlesztés egyik járható útját megtalálni. Ez pedig Alex Sorokin számítógép-kutató nevéhez fűződik, aki az illinois-i egyetemen dolgozik. Rendszerének lényege lehetővé teszi a PR2 számára, hogy online emberi segítséget kérjen, ha a robot feladata teljesítése közben megakad. Ekkor a robot az általa fel nem ismert objektumról, tárgyról fényképet készít, amelyet elküld egy értékelő-feldolgozó központba. Ott Sorokin szoftverével körvonalat húznak a fényképen a tárgy köré, majd névcímkével látják el az alkotást, amely néhány percen belül visszakerül a robothoz. Ennek alapján a robot már leküzdheti az adott akadályt. Az első kísérletek során a PR2 néhány másodpercenként küldött fényképet, és a feldolgozott képekkel mintegy nyolcvanszázalékos pontosságot ért el. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy ha a PR2-t például takarítórobotként szeretnék használni egy általa még nem ismert irodaépületben, akkor a robot akár egy hét alatt megtanulja felépíteni környezete modelljét, és jól elnavigáljon. Persze ha mégis új akadályba botlik, majd segít rajta az interaktív feldolgozási rendszer.

Következő lépésként azt szeretnék elérni a fejlesztők, hogy a PR2 emberi hanggal legyen tanítható, mert akkor jelentősen lerövidül a betanítás ideje, és elmaradhat a költséges interaktív együttműködés.

Dugaszaljat látok magam előtt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.