Napi felfedező

Vegetáriánus pók

Az eddig ismert negyvenezer pókfaj mind ragadozó, a Mexikóban élő Bagheera kiplingi viszont vegetariánus: az akáciák fehérjékben dús hajtásvégeit fogyasztja. Az 5-6 milliméteres ugrópóknak ehhez ki kell cseleznie a növényeket védő hangyákat. A hangyák és az akáciafák együtt fejlődtek az evolúció során: az agresszív rovarok megvédik a fákat annak kártevőitől. Az új pókfaj a hangyaőrjáratok szüneteiben jár táplálkozni. (MTI)

Alternatív Nobel-díjak

A 2009. évi Alternatív Nobel-díjat René Ngongo biológus kapta a kongói esőerdők megmentéséért kifejtett tevékenységéért, Catherine Hamlin etióp szegényeket kezelő orvossal, továbbá Alyn Ware új-zélandi antiatom-aktivistával megosztva. A tiszteletbeli díjat David Suzuki kanadai zoológus-újságírónak, a The Nature of Things magazin szerkesztőjének, világhírű ökológiai isme-retterjesztőnek ítélték. A díjakat a Right Livelihood Foun-dation nevű magánalapítvány adományozza. (MTI)

Tini agyagkatonák

Szakálltalan katonák is voltak az első kínai császár több mint kétezer éve készült agyaghadseregében. A híres terrakotta- hadsereg most megtalált tagjai arról árulkodnak, hogy Kínában annak idején kamaszokat is besoroztak. Más magyarázat ugyanis nincs a szakálltalanságra, ami akkoriban felnőtt férfiakon csak büntetésként, vagy valamilyen betegség nyomán fordult elő. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.