Útmutató kalandkeresőknek

Az E.ON kezdeményezésére Magyarországon a tavalyi tanévben útjára indult EnergiaKaland egy komplex szemléletformáló és ismeretbővítő program a 6-18 éves korosztályok, illetve az őket tanító pedagógusok számára. ENERGIAKALAND melléklet

A program alapja a www.energiakaland.hu honlap,  amely négy korcsoportra bontva, interaktív formában mutatja be az energia termelésével, szállításával, feldolgozásával kapcsolatos tudnivalókat, az energiafogyasztás környezeti vonatkozásait és az energiatakarékosság lehetőségeit. A honlapon közölt tartalmak erőssége, hogy előzetes ismeretek nélkül is lehetővé teszik az eligazodást az energia világában, gondolkodásra és cselekvésre késztetnek, a döntés és az állásfoglalás lehetőségét pedig a felhasználókra (vagyis az iskolásokra) bízzák. A portál online segédanyagként is használható az energiával kapcsolatos ismeretanyag iskolai oktatásához (a pedagógusoknak szóló információkat a Tanári szoba menüpont tartalmazza), de játékos formája miatt szabadidős elfoglaltságként is beválik.

Az EnergiaKaland programhoz többféle, pályázati formában meghirdetett részvételi lehetőség kapcsolódik (a pályázati kiírások mindegyike megtalálható a www.energiakaland. hu internetcímen). A még futó Pedagógus pályázat olyan általános- és középiskolai tanítóknak/tanároknak szól, akik az EnergiaKaland oktatási programot már valamilyen szinten alkalmazzák az oktatásban. A cél egyrészt a szemléletformáló munkában részt vevő pedagógusok elismerése, másrészt pedig az EnergiaKalandhoz kapcsolódó új oktatási és nevelési módszerek kidolgozását szolgálja. Pályázni jelenleg két kategóriában (Így használom az EnergiaKaland oktatóprogramot, és E.ON-önkéntes járt az iskolámban témájú tanulmányokkal) lehet.

A tavalyi évben egy népszerűnek bizonyult fotópályázat révén kaptak lehetőséget az érdeklődő diákok, hogy megmutassák, ők hogyan látják az "energiát a mindennapokban". Az ez év elején indított kreatív pályázaton pedig színjátszás, film és makett kategóriákban pályázhattak az iskolások az energiahatékonyság szabadon választott témaköreiben. A színvonalas, ötletes és szórakoztató pályaművek díjátadójára egy egész napos "EnergiaKaland Nap"-ot rendeztek a Millenárison, ahol közel ezer gyerek vehetett részt rendhagyó EnergiaKaland-órákon, illetve az előadásokat követő programsorozaton. A díjnyertes projektekről képes összeállításokat közöl az energiaka land.hu

A pályázati formájú aktivitásokat a közelmúltban olyan egyszerűen elvégezhető, szemléletes kísérletek leírásával bővítette a portál (a négy korcsoport szintjének megfelelő tematikákkal), amelyekkel az iskolák színesebbé és hatékonyabbá tehetik az energiatudatos és -takarékos használatával kapcsolatos ismeretek oktatását.

A fenti, elsősorban a tanórai rendszerű iskolai oktatáshoz kötődő részvételi formákat egészítik ki azok a rendezvények (szünidei táborok, erdei iskolai programok, EnergiaKaland-napok vagy -hetek), amelyek lehetőséget adnak a téma bővebb, játékos formájú, élményekre épülő körüljárására. A tananyagot az azt alkalmazó pedagógusok és E.ON-önkéntesek visszajelzései, illetve a tudomány fejlődése alapján folyamatosan frissítik, továbbfejlesztik. Az EnergiaKaland végső soron egy sok tízmillió forintos "befektetés a jövőbe": célja, hogy a most felnövő generációk már tudatosan egy fenntarthatóbb világot alakítsanak ki a maguk és utódaik számára.

Az energia értékes - az energia érdekes. Az első állítás nem szorul bizonyításra, és aki közelebbről megismerkedik az EnergiaKaland programmal, az a másodikat is könnyen elhiszi. Az Energia Kalandot az E.ON energiaszolgáltató indította el, kifejezetten az iskolás (6-18 éves) korosztály energiatudatosságának növelése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.