Hogyan lesz a szélből vacsora?

Eddig tíz országban indította útjára a gyermekek energetikai ismereteit könnyed, szórakoztató formában gyarapító programokat az E.ON. Az áram- és gázszolgáltatással, valamint áramtermeléssel is foglalkozó cégcsoport első, azóta követendő példának számító kezdeményezése a nagy-britanniai EnergyExperience volt, ami példátlanul sikeresnek bizonyult a start óta eltelt alig három évben. ENERGIAKALAND melléklet

Az 5-16 év közötti gyermekek és természetesen oktatóik számára készült interaktív "tananyagok" sokkal többet elárulnak a különböző energiaforrásokról, a megőrizhető energiáról, a takarékosságról, mint a puszta tényeket és számokat. Az egyes korcsoportoknak megfelelő szintű csomagok olyan kérdésekre adnak választ, mint hogy honnan érkezik a nap mint nap használt energia az otthonokba, mit lehet tenni a fogyasztás csökkentése érdekében, vagy - hogy egy igazán szellemeset is említsünk - hogy lesz a szélből vacsora. Segítenek megértetni az igénybe vehető energiaforrások relatív értékeit, a helyileg, országosan és globálisan érvényes választási lehetőségeket. A gyerekek felelősségérzetét fokozza, hogy a program több lépésénél, így például az energiatermelés kapcsán is, virtuális döntéseket kell hozniuk, és a számítógépes csomag képes azok hatását is demonstrálni.

Természetesen a projekt előkészítése során az E.ON szorosan együttműködött az oktatási intézményekkel, hogy az energetikai tudnivalók elsajátítása szervesen illeszkedjék be a tantervbe, kapcsolódjon többek között a földrajz és a természettudományi tanórákhoz. Hogy a törekvés sikerült, azt leginkább a számok bizonyítják: eddig Angliában, Walesben és Skóciában mintegy 13 ezer iskola rendelt öszszesen kb. 30 ezer oktatási csomagot. Az EnergyExperience 2006 óta több mint 300 ezer tanulóhoz jutott el. Ez azt jelenti, hogy az általános iskolások mintegy harmada, a középiskolásoknak pedig kétharmada vett részt az EnergiaKalandban. A tanárok részéről is kedvező volt a fogadtatás, az értékelésre vállalkozott 440 pedagógus 83 százaléka minősítette legalább "jónak" az anyag tartalmát. Külön kiemelték az animált színes diagramokat, a vizuális és hanghatásokat, a referenciaként beillesztett portálokat, valamint az egész program felhasználóbarát jellegét.

Az ismeretcsomagok segítenek megérteni az egyes energiaforrások relatív értékeit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.