Messziről sokkoló elektromos sokkoló

Eredetileg rendőrségeknek fejlesztették ki az elektromos sokkoló pisztolyokat. Később "tompított" hatású önvédelmi változatokat fejlesztettek ki belőlük. Most egy olyan vezeték nélküli típus jelent meg, amelyik mintegy húsz méterre képes kilőni a sokkoló lövedéket.

E fegyverek gyártója, az amerikai Taser International cég 1993-ban alakult. Eddigi pisztolyainak 4-10,6 m volt a hatótávolsága. Egy ilyen fegyver egyszerre két vezetékes lövedéket indít sűrített nitrogénnel. A lövedék hasonlít a közismert dart játék dobónyilához. Ez beleakad a célszemély bőrébe és nagyfeszültségű impulzusokkal sokkolja az izmokat.

Típusváltozattól függően öt másodperctől több percig tarthat a hatása, ami erős fájdalomérzetben, izomrángásban, átmeneti mozgásképtelenségben, azután egyensúlyvesztésben, az agyműködés átmeneti zavarában vagy cselekvésképtelenségben nyilvánulhat meg.

A cég most kidolgozta a nagy hatótávolságú és egyben vezetékmentes lövedéket kilövő XREP (Extended Range Electronic Projectile, Növelt Hatótávú Elektronikus Lövedék) változatot. Ennek két altípusa van. Az egyiknél huzagolt csövű puskából lehet kilőni a lövedéket, ami gyakorlatilag egy kapszula. A másik változatban sima furatú a puska vagy pisztoly, és a lövedék stabilizálását az indítás után kinyíló "vezérsíkok" végzik. Az XREP mindkét változatát elsősorban rendőrségeknek szánják.

Egyelőre nagy vita van arról, hogy a Taser XREP-t szabad-e rendszerbe állítani. A detroiti Wayne State University baleseti sebészcsoportja ugyanis megvizsgálta az új sokkoló eszköz hatásait, és azt állapította meg, hogy esetenként akár öt percig is működhet a kapszula a célszemélyen, ami minden bizonynyal maradandó következményekkel járhatna. A másik kifogás a lövedék találati pontatlansága, hiszen emiatt vétlen személyek is lehetnek áldozatok.

A Taser vezetősége azzal védekezik, hogy a prototípus kapszuláknak még lehettek gyermekbetegségei. Mára viszont minden hiányosságot kiküszöböltek, ezért indulhatna a sorozatgyártás. A Taser saját kísérleteiben az áttervezett kapszulákat holttesteken is tesztelte, és megállapította, a becsapódó kapszulák nem okoznak belső sérüléseket az emberi testen. Kérdés persze, hogy mi történik, ha egy ilyen kapszula egy terhes nőt, egy szívbeteg embert vagy egy kiskorút talál el?

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint a Taser sokkolók használata miatt 2001 óta 351 haláleset következett be. Steve Tuttle, a Taser International alelnöke azt állítja, hogy cége ellen eddig csupán 97 pert indítottak halált okozó testi sérülés miatt, de ebből ők 96-ot megnyertek. A fennmaradó egy pert sem veszítették el, mert a bíróság csak tizenöt százalékban állapította meg a Taser felelősségét.

A magyar rendőrség nem rendelkezik elektromos sokkoló eszközökkel, és azok beszerzését, rendszeresítését sem tervezi - közölte kicsit aggódó érdeklődésünkre Tímár Zoltán, az ORFK szóvivői irodájának vezetője.

Nem okoznak belső sérüléseket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.