Napi felfedező

A spermidin fiatalít

A sperma egyik összetevője feltartóztathatja a sejtek öregedését - fedezte fel két osztrák kutató. A spermidin nevű anyag segíthet megjavítani a károsodott sejteket, amivel fékezi az öregedés folyamatát. Az anyag behatol a sejtmagba, és fiatalossá programozza azt. A spermidin mint természetes anyag a test minden sejtjében megtalálható, ám a mennyisége a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. Jelen van ugyanakkor a grépfrútban, a búzacsírában és a szójababban is. (MTI)

Nem segít a technika a hiperkoraszülötteken

A terhesség nagyon korai szakaszában született babák kicsit tovább élhetnek, mint tíz éve, ám ugyanakkora valószínűséggel halnak meg még a kórházban - jelentették amerikai kutatók. A tanulmányukban szereplő, a 22. terhességi héten született babák közül valamennyi meghalt, a 24. hétre születettek közül is csak minden második maradt életben. A kutatócsoport 160 nőt vizsgált két időszakaszban: 1993 és 1995 között, valamint 2001 és 2003 között. (MTI)

Dinólábnyomlelet

Európában korábban soha nem látott méretű dinoszaurusznyomokat fedeztek fel a franciaországi Jura hegységben. A Lyontól száz kilométerre talált leletet a kontinens legjelentősebb dinólábnyomparkjának tartják. A szondákkal elvégzett vizsgálatok szerint a nyomok a 150 millió évvel ezelőtt élt növényevő, hosszú nyakú és farkú óriáshüllőktől származnak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.